Срещата на американския президент Барак Обама с лидерите на конгреса завърши без съгласие по тава как страната да излезе от бюджетната криза, в резултат на която федералното правителство частично спря работа, предадоха информационните агенции.

Държавният глава на САЩ заяви, че едрият американски бизнес би следвало да се опасява, че консервативното крило на Републиканската партия е готово да доведе страната до дефолт по държавния дълг.

Той не скри раздразнението си от провала на разговорите.

Обама обяви, че  се отказва да води с републиканците преговори по бюджета докато не позволят на федералното правителство да възобнови работата си и не гласуват увеличаване на „тавана" на държавния дълг.

Председателят на камарата на представителите - републиканецът Джон Бейнър, заяви пред журналисти, че е проведен хубав разговор, но напредъкът не е голям.

По думите на Бейнър, президентът отказва да води преговори.

От своя страна, лидерът на демократите в сената Гари Рийд заяви, че президентът Обама е предупредил републиканците, че няма да толерира тактиката им.

Докато не бъде постигнат компромис, над 700 хиляди служители на федералното правителство ще са в неплатен отпуск. Много от извършваните от държавата услуги, като издаването на паспорти и визи, няма да се изпълняват.

Във вторник, 1 октомври, федералните власти затвориха редица второстепенни ведомства. Не работят националните паркове, туристическите обекти, правителствените сайтове.
Това се случва за първи път през последните 17 години.

„Мисля, че е важно фондовите пазари да знаят, че това ще окаже голямо въздействие върху нашата икономика и техните доходи", предупреди Обама в интервю за телевизионния канал CNBC след среща с водещи финансисти.