Американският президент Барак Обама излезе с обръщение, в което набелязва посоките за борба с тероризма през идните години, предадоха информационните агенции. .
В речта си той призова нацията да преосмисли целите и задачите в тази борба.

По думите на президента, САЩ продължават да са под терористична заплаха, но условията са променени.
Според него, занапред трябва да по-малко да се разчита на употребата на сила.

„Не можем да използваме сила навсякъде, където има радикална идеология." - заяви Обама.

Той допълни, че ако липсва стратегия за борба с източниците на тероризма, вечната война с използване на безпилотни самолети или военни  части би била обречена на провал и би довела до негативни промени в страната.

Той определи като законни въздушните удари с безпилотни самолети в чужбина, тъй като САЩ се намират в състояние на война с „Ал Кайда" и движението на талибаните.

Той обаче отбеляза и „страничните ефекти" от подобни атаки ,при които загиват и мирни хора. Американският президент допълни, че подобни рискове има при всяка война, както и че съжалява за тях и ще ги помни до края на живота си.

Обама заяви ,че в близко време ще разработи съвместно с конгреса по-строги правила за ударите с безпилотни апарати.

"Ще продължим да атакуваме цели на „Ал Кайда", както и сили, които подкрепят нападенията срещу коалиционните сили. Но към края на 2014 г. повече ням ада се нуждаем от подобна защита и напредъкът, който постигнахме в борбата с ядрото на „Ал Кайда", ще намали необходимостта от удари с безпилотни самолети." - каза още американският президент.