Американският президент Барак Обама заяви, че няма да се отказва от присъдената му Нобелова награда за мир през 2009 година, която редица държавни дейци поставиха под съмнение заради международната операция в Либия, съобщава РИА Новости, като цитира американската телевизия CBS.

С критики към държавния глава на САЩ излезе президентът на Боливия социалиста Ево Моралес, който посочи, че лауреат на Нобеловата награда за мир в света е главата на „шайка агресори". С предложение Обама да бъде лишен от тази награда излезе и руският националист Владимир Жириновски.

Обама е казал, че когато е получил тази премия, е отбелязал с ирония, че вече е имал работа с две войни. Той е заявил, че е свикнал с това, че между изпълнението на задълженията на главнокомандващ и стремежите към мир има известно разминаване.

Той е казал още, че американският народ не вижда противоречия за това че е разпоредил да бъдат атакувани силите на Кадафи, тъй като това е било направено за да не убива диктаторът своя народ.

Американският президент е казал още в направено проучване повечето американци са определили Обама като „внимателен" в настоящата ситуация.