Американският президент Барак Обама е наложил вето върху 50 плана, предоставени му от ЦРУ, с които да се организира свалянето на режима на Башар ал Асад в Сирия. Това твърди бивш кадър на ЦРУ, който е работил по проекта, съобщава The Telegraph.    

Според мемоарите си, които той е публикувал във вторник, Дъглас Лаукс е бил част от екипа, натоварен със задачата да намери начини за реализирането на практика на настояването на Обама през август 2011 г., че „дошло е времето президента Асад да се оттегли”.

ЦРУ, което тогава е било ръководено от Дейвид Петреус, накрая решава да използва плана да бъдат въоръжени бунтовниците от „неджихадистката” Свободна сирийска армия – но това никога не достига мащаб, който да надделее подкрепата на режима от страна на Иран и ливанската радикална шиитска групировка „Хизбула”.

Лаукс сега твърди, че това е било така, защото по-сложни планове, съставени и подкрепени не само от бившия ген. Петреус, но и от Хилари Клинтън, когато беше държавен секретар, както и министърът на отбраната Лион Панета, всички те са били отхвърлени от Обама.

Ние излязохме с 50 добри възможности”, разкрива Лаукс в интервю за американската телевизия NBC.

Обама беше обвинен в нерешителност относно Сирия от началото на размириците срещу президента Башар ал Асад, и насърчаване на бунтовници, инсинуирайки, че имат подкрепата на САЩ, но се провали да се намеси решително.  

Обяснението на Лаукс е най-пълното досега на опитите на ЦРУ и неговите поддръжници в президентската администрация да прокарат плановете за свалянето на Асад, в съответствие с политиката на Обама.

Един от елементите на различните планове е бил да се плати на сътрудници на Асад да го „отстранят”.

Всички подробности обаче не са разкрити в книгата, която е трябвало да бъде подробно проверена от ЦРУ преди публикуването, което е стандартно правило за бивши служители.