До рано тази сутрин са продължили напрегнатите преговори за бюджета на САЩ в Белия дом. Опасенията са че правителството ще спре разплащанията към държавните организации след края на тази седмица, съобщи "Ройтерс".

Президентът Барак Обама изрази увереност, че до такава ситуация няма да се стигне. В същото време говорителят на републиканците Джон Бьонер заяви, че все още няма постигнато споразумение.

Възможно е по-късно тази седмица да бъде прокаран текст, който да осигури временното финансиране на държавните институции, сред които и Пентагона.

Днес Обама отново ще се срещне с лидерите на Долната камара на американския парламент, където през есента мнозинство получиха републиканците. Те заеха своите места обещавайки че ще намалят бюджетния дефицит.

Около 800 000 служители на американското федерално правителство могат да бъдат съкратени ако Конгресът не стигне до съгласие този петък за финансиране на дейността му.

Припомняме, Обама не успя да се договори с лидерите на републиканците в Конгреса за бюджета за текущата фискална година. Целта е да се избегне застрашаването на работата на администрацията във Вашингтон, а законът за временното финансиране изтича днес.

За приемането на бюджета за фискалната 2011 г., предложен на стойност 1.2 трилиона долара, е необходимо еднакъв текст да бъде приет от двете камари на Конгреса.

Камарата на представителите прие в края на февруари закон, с който се иска намаляване на бюджета с 61 милиарда долара. Сенатът обаче не гласува за това, защото демократите, които са мнозинство там, са съгласни с намаляване само с 33 милиарда долара.

След като през февруари не бе постигнат договор, Камарата на представителите и Сенатът приеха закони за временно финансиране на правителството и се договориха за намаляване на бюджета с 10 милиарда долара. Тази мярка изтича днес.

Сега републиканците отново предложиха да се приеме закон за временно финансиране на правителството, този път само за седмица, ако се постигне договор за намаляване на бюджета с още 12 милиарда долара, с достатъчно средства за финансиране на Пентагона до септември.

Белият дом обаче не е съгласен и заяви, че смята краткосрочните решения за контрапродуктивни и вредни за икономиката.

Президентът Обама се появи неочаквано в залата за пресконференции в Белия дом след срещата и заяви, че парализа на държавата би била "последното нещо, от което се нуждаят".

Той обвини републиканците за блокирането на средствата и предупреди,
че продължаващото несъгласие за бюджета "не може да бъде извинено" в момент, когато американската икономика трудно излиза от най-тежката от 1930 г. криза.

"Целта ми от самото начало беше сериозно да бъдат съкратени вътрешните разходи, но същевременно да гарантираме, че ще продължим да инвестираме в области като образованието, инфраструктурата, иновациите", заяви Обама и подчерта, че междупартийните и идеологическите спорове трябва да бъдат оставени настрани.