Германия иска да поеме своята отговорност в Афганистан и да помогне да се формират отношенията на Запада с Иран.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с американския президент Барак Обама в курорта Баден Баден. Това е единият от двата града, в които се провежда срещата, по случай 60-годишнината от създаването на НАТО.

Меркел добави, че САЩ са показали едно обновено желание да сътрудничат с европейските си съюзници.

Меркел:
Новият шеф на НАТО ясен до края на деня.
                              Още...

Обама и Меркел са обсъдили темите за финансовата криза, Афганистан, Иран и като цяло постигането на мир в Близкия Изток.

Германия може да има взаимоотношения с Иран, но те изключват тяхната ядрена програма, категоричен бе канцлерът. Меркел заяви удовлетворението си от разговорите с Обама и обяви срещата за освежаваща отношенията между двете страни.

Американският президент Барак Обама благодари на Германия за приятелството, благодари на целия германски народ, за това че е един забележителен съюзник на САЩ и един от най-важните партньори за страната му.
Обама изрази възхищението си от мъдростта и интелигентността на Ангела Меркел.

Държавният глава коментира отново темата за икономическата криза, обсъждана вчера на срещата на Г20 в Лондон. Той припомни огромния брой американци, които са изгубили работата си само този месец, като с този пример подчерта, че никой не може да се изолира от световните пазари.

Обама подчерта, че взетите вчера решения за справяне с кризата естествено няма да възстановят икономиката веднага. Поставени са основите за това, подчерта президентът и добави, че ако това не е достатъчно ще се търсят нови решения.

Световната криза е само едно от предизвикателствата, което стои пред нас, заяви американският президент. Трябва да се подобри ситуацията в Афганистан и в другите горещи точки в света, трябва да се справим с климатичните промени, с бедността, да постигнем мир. Обединението и лидерството на Германия и САЩ ще се водещи в решаването на тези проблеми, завърши Барак Обама.

По-рано днес американският държавен глава се срещна с френския си колега Никола Саркози. След срещата в Страсбург той заяви, че САЩ иска „да бъде партньор, а не патрон" на Европа.

Той също така определи НАТО като най-успешната организация в модерната история.