обамаАмериканският президент Барак Обама направи изненадващо посещение в Афганистан година след разширяването на смъртоносния конфликт и дни преди да бъде преразгледана 9-годишната история на войната, предаде АП. Според официалната информация, плановете за среща между него и Хамид Карзай са отпаднали в последния момент.

При сериозни мерки за сигурност, Обама кацна в Афганистан. Заминаването му е било пазено в строга тайна. Целта на посещението е американският президент да благодари на войниците за вярната им служба преди празниците.

Той е признал пред войниците, че мисията, която изпълняват, не е лека, но е убеден от напредъка й, че тя ще има успех, допълва VOA News.

От Белия дом заявиха, че лошото време е отказало Обама от идеята да се види лично с афганистанския си колега Хамид Карзай. Според президентската администрация, вятърът, прахта и облаците биха направили опасен евентуален полет с хеликоптер до президентския дворец в Кабул.

Било решено двамата президенти да говорят по специална видеовръзка, но и това отпаднало. Очаква се Барак Обама и Хамид Карзай да говорят по телефона. Американският президент ще остане в Афганистан само 3 часа, вместо първоначално планираните 6.

Срещата на Обама с войниците и цивилните работници в хангар, разположен в американска база идва преди преразглеждането на военния план по-късно през този месец. Не се очаква да има драстични промени на подхода на САЩ в конфликта.

Според източници от Белия дом, Обама е поискал да се види с войниците между Деня на благодарността и Коледа. „Не е лесно да служиш на страната си, особено когато си далеч от любимите си хора по време на празниците и заради това президентът поиска да прекара малко време с нашите войници", обясни съветникът по национална сигурност Бен Роудс.

По думите му отпадането на срещата с Карзай няма да има последствия, тъй като двамата са се видели по време на срещата на НАТО в Лисабон преди 2 седмици.

След продължилата няколко часа неочаквана визита, американският президент отпътува от Афганистан.