Ако жените управляваха всяка страна по света, щеше да има общо подобрение на жизнения стандарт и резултатите. Това обяви американският президент Барак Обама, цитиран от Би Би Си.

Говорейки в Сингапур, той подчерта, че жените не били перфектни, но били "безспорно по-добри" от мъжете.

По думите му повечето проблеми в света идвали от стари хора, предимно мъже, които заемат властови позиции.

Той говорил и за политическата поляризация и използването на социалните мрежи за разпространяване на лъжи.

Изказвайки се на частно събитие за лидерство, Обама посочил, че докато е бил президент е размишлявал как би изглеждал света, управляван от жените.

"Сега жените, просто искам да знаете; не сте перфектни, но това, което мога да кажа, е, че безспорно сте по-добри от нас (мъжете). Абсолютно съм убеден, че в продължение на две години, ако всяка държава на земята се управлява от жени, ще видите значително подобрение в почти всичко... жизнения стандарт и резултатите", убеден е Обама.

Запитан дали някога ще размисли да се върне във високата политика, той заяви, че вярвал в лидерите, които се оттеглят, когато дойде времето.

"Ако погледнете света и погледнете проблемите, обикновено стари хора, обикновено стари мъже, не се оттеглят от пътя", отбелязал Обама, което е очевидна критика към наследника му на президентския пост Доналд Тръмп.

"Важно е на политическите лидери да се опитва да им се напомня, че вие сте там, за да вършите работа, но не сте там за цял живот, не сте там, за да подкрепяте собственото си чувство за собствена важност или собствена сила", подчерта той.

Обама беше президент на САЩ от 2009 до 2017 г. Доналд Тръмп е на 73 години, докато Обама е на 58 години, но беше президент между 48 и 56-годишна възраст. 

След напускането на Белия дом той и съпругата му Мишел Обама създадоха фондация, която наставлява млади лидери по целия свят.