Барак Обама ще стане първият действащ американски президент, който ще посети Хирошима. Това ще стане по-късно този месец по време на посещението му в Япония, обявиха от Белия дом и официално потвърдиха вече известната информация.

Обама и японският премиер Шиндзо Абе ще посетят мястото, където САЩ хвърлиха атомната бомба по време на Втората световна война. Посещението на 27 май ще подчертае „продължаващия ангажимент на президента за продължаване на мира и сигурността на света без ядрени оръжия”, посочи говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се превърна в най-високопоставения американски властник, посетил Хирошима, когато той присъства на възпоменателната церемония в японския град през миналия месец.

Предстоящото посещение вероятно ще повдигне въпроси относно това, дали Обама ще поднесе официално извинение за атаките. Ърнест по-рано заяви, че президентът не смятал, че японското правителство заслужава официално извинение.

Заместник-съветникът по национална сигурност Бен Роудс подчерта, че президентът щял да използва посещението като възможност за рефлексия върху значимостта на мястото, но той „няма да преразгледа решението за използване на атомната бомба в края на Втората световна война”.