Британското правителство настоява, че Северна Ирландия ще напусне митническия съюз на Европейския съюз, както и останалата част от Обединеното кралство, след като процедурата по Брекзит бъде приключена. Това обяви говорителят на британския премиер Тереза Мей, цитирана от местните медии.

Британското правителство обаче все още е ангажирано да избягва всякаква физическа бариера на границата между Северна Ирландия и Ирландия, в съответствие със споразумението "Добрия петък", постигнато през 1998 г.

Ейре продължава да е пречка пред сделката за Брекзит

Ейре продължава да е пречка пред сделката за Брекзит

Въпросът за границата със Северна Ирландия продължава да стои

По-рано ирландският еврокомисар Фил Хоган заяви, че страната му може да използва правото си на вето, за да предотврати преговорите за Брекзит да преминат в следващ етап, ако въпросът за границата не бъде уреден.

Обединеното кралство планира да напусне единния пазар и митническия съюз, след като излезе от Европейския съюз, въпреки че беше даден срок до 4 декември, за да представи предложения за трите основни спорни теми - ирландската граница, сметката по развода и правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания.

Мей уверила Брюксел, че ще платят повече от £40 млрд. за Брекзит

Мей уверила Брюксел, че ще платят повече от £40 млрд. за Брекзит

Но Мей настоява окончателната сметка да бъде запазена в тайна