Британската полиция провежда разследване във връзка взрива в Стокхолм, заяви представител на правоохранителните органи, цитиран от БиБиСи.

Полицейските служители обискирали къща, намираща се в град Лутън в южната част на Англия. Предполага се, че там, в продължение на няколко години, е живял атенататорът. От полицията казаха още, че все още няма арестувани във връзка с деянието.

При обиска не са открити никакви „опасни материали". 

Службите за сигурност във Великобритания са установили, че през 1992 година Таймур Абдел Уахаб пристигнал в Швеция от Багдад, а през 2001 г. заминал да учи във Великобритания. Записал да учи в университета в Лутън, който се намира на 50 километра северно от столицата Лондон.

Според някои данни Уахаб доскоро живеел там, където и в момента се намират жена му и двете му дъщери.

Припомняме, на тялото на атентатора самоубиец, който се взриви на улица в Стокхолм, са били прикрепени 6 взривни устройства. Само едно от тях обаче е избухнало.

В непосредствена близост до трупа на мъжа е намерена раница пълна с пирони и експлозиви, която полицията проверила с помощта на робот.

Този човек се е бил насочил към пешеходната улица Дротингатан, на която са разположени много магазини и където по време на предколедната търговия има голям брой хора.

Наблизо избухна и паркиран автомобил. При атентата загина самият извършител, а двама души бяха ранени.

Късно снощи стана ясно, че извършителят на атентата е 29-годишен иракчанин, жител на град Транос.

Той работел като "жива реклама" на ресторант, намиращ се на същата улица, на която бе извършена атаката.

Според полицията, експлозивите са избухнали по-рано от предвиденото и това е предотвратило смъртта на стотици.