Властите в САЩ обмислят законодателни промени, които да позволят задържаните в затвори незаконни имигранти, които нямат криминални прояви, да бъдат освободени от там и настанявани на други места. Това съобщи БиБиСи, като се позова на „Wall Street Journal".

По-късно днес се очаква министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано да оповести подробности около предлаганите промени. БиБиСи допълва, че повереното й ведомство има амбициозния план да съкрати мащабно разходите, които държавата харчи за незаконно пребиващите в страната.

Според част от плануваните промени, имигрантите, които ще бъдат освобождавани от затворите, ще бъдат настанявани в хотели и различни медицински центрове. Алтернативата за настаняване на подобен тип места възлиза на около 14 долара на ден.

За сравнение престоят на затворник за един ден в американски затвор възлиза на 100 долара, уточнява БиБиСи. Според данни на имиграционните власти всяка година близо 380 000 незаконно пребиващи в страната биват задържани. От арестуваните за последните два месеца 58% са с криминално поведение.

Престъпниците трябва да бъдат в затвора. Но там има и други.Има жени, има деца, коментира Наполитано.

Очаква се държавата да потърси помощ и от частния бизнес за изграждането на различни центрове, където могат да бъдат настанявани освободените от затвора нелегални имигранти, както и тези, които ще бъдат задържани впоследствие, допълва БиБиСи.