ЕНП настоява цифровото зелено удостоверение, с което Европейската комисия предлага да се улесни безопасното свободно движение на гражданите в ЕС по време на пандемията, да може да се издава и за преболедувалите COVID-19, с налични антитела.

Предложението на ЕК на този етап предвижда удостоверението да доказва, че дадено лице е било ваксинирано, че е получило отрицателен тест за COVID-19 или е преболедувало вируса след положителен резултат от PCR тест или положителен бърз антигенен тест.

Предложението за обхвата на удостоверението е да бъдат включени и хора с тест за наличие на антитела. Ще бъде обсъден и въпросът за сроковете, в които ще важат отделните удостоверения.

COVID-19: ЕС предложи цифрово зелено удостоверение за пътуване

COVID-19: ЕС предложи цифрово зелено удостоверение за пътуване

Цифровото зелено удостоверение ще представлява доказателство, че дадено лице е било ваксинирано

"ЕК например предвижда максималният период на удостоверенията за преболедувалите да е 180 дни. Конкретните правила, които ще се гласуват обаче, впоследствие могат да бъдат коригирани с цел да се отразят всички нови научни доказателства. Окончателните разпоредби ще са ясни след приключване на тристранните преговори", обясни евродепутатът Емил Радев.

Очаква се при задвижената ускорена процедура финалните текстове да бъдат приети през юни, за да може цифровото зелено удостоверение да влезе в сила още в началото на летния сезон.

Удостоверенията ще се издават от държавите-членки в електронен формат или на хартиен носител. ЕК предвижда и при двете версии оперативно съвместим баркод, който ще съдържа необходимата ключова информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на удостоверението. Информацията в него ще бъде налична на официалния език в държавата-членка, където е издаден документът, а също и на английски език.