Специалният прокурор, който разследва корупционния скандал, в който е замесен президентът Парк Гън-хе, обяви, че е обмисляно дали да обискират офисите на президентството и ако го направи, нямало друг избор, освен това да стане публично. Това съобщава "Ройтерс".

Специални прокурори разследват твърденията, че Парк, нейна приятелка и помощници са оказали натиск върху големи компании да правят дарения на фондация, създадена да подкрепя нейните политически инициативи.

"В случай, че обискираме "Синята къща", нямаме друг избор освен това да стане публично", обяви на брифинг говорителят на екипа от специални прокурори, имайки предвид офисите на президентството.

"Все още обмисляме дали обиските са нужни и ако са нужни към какво трябва да са насочени", обясни той.

Южнокорейският парламент прие импийчмънт на президента

Южнокорейският парламент прие импийчмънт на президента

Предложението мина с 234 гласа "за"

На 9 декември парламентът прие предложение за импийчмънт на президента Парк Гън-хе. Тя отрича обвиненията, но се извини за небрежността в отношенията си със своята приятелка, за която има отделен процес.

Първоначално прокурорите заявиха, че е нужен достъп до президентските офиси като част от тяхното разследване. От президентството обаче отказват.

Парк има имунитет от съдебно преследване, докато е на поста, въпреки че след решението за импийчмънта тя е лишена от правомощия.

В събота голяма тълпа протестиращи, включително около 200 души, облечени като Дядо Коледа, излязоха на улиците в центъра на Сеул. Това е деветият уикенд, в който се проведе протест с искане на незабавната оставка на президента.