Европейската комисия предлага да се поднови контрола по националните граници и да се въведе възможност за временно замразяване на членството на дадена страна в Шенген при извънредни ситуации. Това са част от мерките, с които комисията ще се опита да отговори на разтревожените от прилива на африкански емигранти страни като Франция и Италия, съобщи БНР.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом подчерта, че Шенген е "фантастично достижение", но европейската политика, свързана с безвизовото пространство трябва да бъде "подобрена".

"Напливът към някои страни-членки естествено породи въпроси за ефикасността на европейската политика по миграцията и настоящата криза показа, че има начини да се справим по-добре в подобни ситуации. Визовата политика не може да съществува без ефикасен пограничен контрол, законната миграция не може да успее, ако няма интеграция", заяви еврокомисарят.

Малмстрьом съобщи още, че около 25 000 африканци са пристигнали в страните от ЕС от началото на кризата в Северна Африка.

Според Сесилия Малмстрьом за България и Румъния ще е по-добре, ако Шенгенското споразумение функционира и се управлява по-ефективно, а доверието в него е по-високо. Така тя отговори на въпрос дали плановете за промени в Шенген ще се засегнат присъединяването на двете страни.

Малмстрьом не коментира прогнозите на Европол, че все повече нелегални имигранти могат да използват България и Румъния като вход към Западна Европа, като обясни, че още не се е запознала с доклада на службата..