През последните месеци рейтингът на Меркел спадаше неудържимо - най-вече заради бежанската ѝ политика. Сега обаче, само за 1 месец, тя повиши рейтинга си с цели 9 пункта, посочва Дойче веле.

Ето какви са политическите нагласи на германците:

В каква степен са доволни германците от работата на своите водещи политици? Това е един от главните въпроси в ежемесечното допитване, което демоскопският институт „Инфратест димап” провежда сред всички германци над 18-годишна възраст. В актуалното допитване начело на класацията е министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер - 75% от анкетираните са доволни или дори много доволни от неговата работа.

Добра вест за Меркел

Второ място заема министърът на финансите Волфганг Шойбле, който получава 63% одобрение. Трета е канцлерката Ангела Меркел с 54%. Тоест, повече от половината германци са доволни или много доволни от нейната работа. А това означава, че за един месец Меркел е повишила рейтинга си с цели девет пункта. Канцлерката стои значително по-добре от правителството в цялост, от чиято работа са недоволни 52% от германците. Още по-ниска е подкрепата за политическите партии.

През последната година рейтингът на кабинета е пряко свързан с усилията за справяне с бежанската криза. Както е известно, за този период Германия прие близо 900 000 бежанци. А в резултат най-вече канцлерката изгуби доста доверие. Но не е само това, както показват резултатите от цитираното допитване.

Една година след паметното "Ще се справим"

Традиционната политика видимо се е отчуждила от гражданите. Полза от това развитие извлича най-вече дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия”. Особено в Източна Германия "Алтернативата" печели все повече подкрепа. 80% от привържениците ѝ заявяват, че не са доволни от начина, по който функционира демокрацията в Германия. За сравнение: сред поддръжниците на Лявата партия този процент е 55. И обратно: симпатизантите на Зелените, на социалдемократите, на либералите и на християндемократите са доволни и дори много доволни от начина, по който функционира демокрацията в страната. Ако обаче по същата тема сравним настроенията в източните и в западните провинции, положението изглежда тревожно. Защото на Изток повече от половината граждани не одобряват състоянието на демократичната система.

Какво вълнува германците

Какво може да направи политиката, за да укрепи демокрацията? Този въпрос може да получи най-различни отговори. Един от тях гласи: правителството и политиката като цяло трябва да работят по своята благонадеждност. Могат да го сторят, ако се захванат тъкмо с онези въпроси, които гражданите смятат за особено важни. Демоскопите от „Инфратест димап” попитаха анкетираните кои задачи, свързани с интеграцията на бежанците, трябва да се решават с предимство. На първо място излезе очакването тези хора бързо да усвоят немския език и да приемат основните ценности на тукашното общество.

Мнозинството германци не вярват, че може да се намери общоевропейско решение на проблемите с приема и обгрижването на бежанците. Освен това 56% от анкетираните се опасяват, че влиянието на исляма в Германия може да нарасне още повече. Успоредно с това обаче повечето хора смятат, че опасността от насилия в страната идва по-скоро от десните екстремисти, отколкото от потенциални или реални ислямисти.