BMW, General Motors и DaimlerChrysler инвестираха 1 млрд. долара за нова скоростна кутия, която ще бъде използвана в много модели на трите фирми, съобщават от Automeidapro.

Всяка от фирмите в този алианс е отделила от бюджета си по над 300 млн. долара, а след като новата скоростна кутия бъде напълно готова, ще се отделят още стредства за адаптацията й към всяка от платформите на отделните модели.
Същественото е, че новата скоростна кутия е разработвана, за да бъде използвана с хибридните модели на трите фирми.

Върху нейната конструкция е работила специална група от 500 инженери в продължение на 18 месеца. Новата хибридна скоростна кутия ще бъде изработвана в два варианта - за автомобили със задвижвани задни колела и за такива с предни движещи колала. Скоростната кутия, наречена ECVT, има електронно управление.

Тя може да избира автоматично от няколко режима на работа и има четири фиксирани степени. Това позволява на всеки от хибридните двигатели на трите фирми да работи на оптимални обороти с новата скоростна кутия, при това както при ускоряване, така и при спиране, при което кинетичната енергия на автомобила се преобразува в електрическа енергия и се „събира" в акумулаторната му батерия.

Очаква се новата скоростна кутия за хибридни двигатели да бъде монтирана на различни модели на трите фирми още към края на 2007 година. Вероятно първо ще се появи при хибридните версии на SUV моделите на Chevrolet Tahoe и Yukon.
Малко по-късно, през 2008 година, ще се появи и при хибрида на Dodge Durango.

Все още не е ясно, кога ще се появи първият модел на BMW с такава хибридна техника. Има обаче неофициална информация, че това може да бъде версия на новото поколение на BMW X5, чиято премиера ще бъде още тази есен в Париж, един автомобил, за който automediapro.com вече писа.