Обществото не трябва да бъде принуждавано да плаща за ползването на плажове в Германия, нито за къпане и плуване в морето. Това постанови федерален германски съд, поставяйки под въпрос частните плажове по бреговете на Северно и Балтийско море, съобщава "Ройтерс".

Срещу крайбрежния град Вангерланд, който се намира на 170 км западно от Хамбург, е било заведено дело от двама жители на съседни градове, които са поискали да им бъде предоставен свободен достъп до двата плажа на града на Северно море.

Плажовете в градчето са до голяма степен оградени, като има допълнителни съоръжения, детски площадки и спасители, а през летния сезон има такса за посетители от 3 евро, като местните жители и туристите, отседнали в града, не заплащат нищо.

Съгласно германското законодателство, всеки има право да влиза в неизползвани открити пространства и територии, разпоредба, която има за цел да предостави обществен достъп до природната красота на страната и да създаде възможности за безплатен свободен отдих.

Но съд в провинция Долна Саксония миналата година се произнесе в полза на Вангерланд, изтъквайки, че въпросните плажове не са неизползвани, а са били отдадени под наем от града за търговски цели.

Федералният административен съд постановява в своето решение, публикувано днес, че градът не може да изисква заплащането на такса от посетителите за разходка на плажа или за плуване в морето, но може за използването на съоръженията, изградени там.

"Претенциите към почти целия плаж, а не само за районите, необходими за нуждите на бизнеса, налагат прекомерни ограничения върху общата свобода", се казва в изявление на съда, което отчасти преобръща решението на по-долната съдебна инстанция.