Постъпват нови данни за обстрел на украински райони в Деня на независимостта. Според представители на местните власти руска ракета е била свалена над Черкаска област, руската армия също е обстрелвала активно Харков, съобщава Руската служба на Би Би Си

Ръководителят на областната администрация на Харков Олег Синегубов пише в канала си в "Телеграм", че руската армия е нанесла удар с касетъчни боеприпаси по село Малая Даниловка, в резултат на което са повредени частни къщи и местна инфраструктура. "За съжаление двама цивилни бяха ранени", каза Синегубов.

Той добави, че в момента продължава артилерийският обстрел на град Дергачи край Харков.

През нощта в един от районите на Харков прозвучаха експлозии, според Синегубов, след обстрел от реактивни системи за залпов огън, вероятно с касетъчни боеприпаси. Нанесени са щети по жилищни сгради, пострадал е 38-годишен мъж.

Освен това руска ракета е избухнала над града, нанасяйки щети на жилищни сгради. Обстрелът засегна и населени места в други три района на Харковска област.

Междувременно ръководителят на Полтавската областна администрация Дмитрий Лунин заяви, че е обстрелван град Миргород. Там е ударена военна инфраструктура, признават украинските власти. Все още няма информация за пострадали, но в района на дислокация на 831-ва бригада има линейки и екипи на спешна помощ.

Сирените за въздушна тревога са звучали на три пъти в украинската столица Киев през първата половина на деня. Все още не се съобщава за експлозии или последствия от обстрели.

Припомняме, че преди два дни украинският президент Володимир Зеленски изрази опасения, че Русия може да нанесе ракетни удари около 24 август - Деня на независимостта на Украйна, а САЩ предупредиха, че Русия може да атакува стратегически инфрастуктурни обекти в Украйна, както и сградите на властта в Киев и вече призоваха американските граждани да напуснат незабавно Украйна.

Зеленски обеща победа на украинците за Деня на независимостта

Зеленски обеща победа на украинците за Деня на независимостта

Той говори до унищожена руска бойна техника