Две години след най-тежката трагедия с пожар в Гърция, при която загинаха над 100 души, в доклад се изтъква, че водещ следовател е бил подложен на натиск да "крие" доказателства, съобщава "Катимерини".

Уточнява се, че на разследващия гръцката противопожарна служба Димитрис Лиоциос е било казано от тогавашния началник на пожарната служба Василис Матеопулос да "крие" и "преправя" документи за разследването, за да се "спаси" от отмъщение от страна на големци.

Пожарите в Гърция взеха 74 жертви, 188 са ранените
Обновена

Пожарите в Гърция взеха 74 жертви, 188 са ранените

Най-тежката огнена криза в страната през последните 10 години.

Гръцкият ежедневник допълва, че Лиоциос е записал среща с началника на пожарната на мобилния си телефон и е предал записа на съдебните органи.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис нарече доклада "смразяващ".

"Вече е ясно, че е имало опит за прикриване", подчерта Мицотакис.

Катастрофата на 23 юли 2018 г. в Мати, крайбрежен курорт близо до Атина, остави 102 загинали.

По това време правителството на лявата СИРИЗА подчерта трудностите при организирането на евакуация с ветрове, духащи с близо 120 км/ч.

Ала след катастрофата полицията и пожарните служби дадоха противоречиви обяснения за това, което се е объркало.

Оставки заради пожарите в Гърция

Оставки заради пожарите в Гърция

Правителството бе подложено на натиск, след като стихията уби 93-ма

Министърът, отговорен за полицията, Никос Тоскас, подаде оставка в рамките на седмици, след обвинения, че полицията не е осигурила района достатъчно бързо, нито е сигнализирала пожарната служба за мащаба на пожара.

Атинската прокуратура е повдигнала обвинения за престъпна небрежност срещу 20 души, включително областния управител, местни кметове и високопоставени служители в пожарната служба, пристанищната полиция и в гражданската защита.

Министърът, отговарящ за полицията в началото на разследването, Олга Геровасили, отхвърли информацията на "Катимерини" като невярна.

Тогавашният шеф на пожарната Матеопулос също отхвърли информацията като "лъжи", като отрече какъвто и да е контакт със следователя.

"Нямаше среща или контакт... той си вършеше работата, аз си вършех моята", увери той пред държавната телевизия ERT през уикенда.