Прокуратурата в босненската столица Сараево е повдигнала обвинения срещу 14 босненски мюсюлмани, които са били офицери и войници по време на войната в Босна през 1990-те години, за убийства, изтезания и преследване на босненски сръбски цивилни около град Конич, съобщава "Ройтерс".

Десетима от обвинените мъже вече са в ареста, уточниха от прокуратурата в Сараево.

"Четиринадесетте ответници са обвинени във военни престъпления, включително убийството на няколко десетки сръбски цивилни, мъже и жени на различна възраст, изтезания, грабежи и преследване на почти цялото сръбско население в района на Конич", уточняват от местната прокуратура.

Босненските сърби, босненските мюсюлмани и хърватите извършиха военни престъпления по време на конфликта в Босна в периода между 1992 и 1995 г., въпреки че мнозинството от осъдените от местни и международни съдилища за военни престъпления бяха сърби.

Войната започна през 1992 г., когато силите на босненските сърби, в отговор на гласуването за независимост на хърватските мюсюлмани от ръководената от Сърбия федеративна Югославия, атакуваха градове и по-малки населени места, целейки създаването на етнически чиста сръбска държава.

Босненските мюсюлмани обединиха сили с хърватите в региони, в които те са били мнозинство, като например Конич, от които са преследвали сръбски жители, но по-късно започнаха да се бият помежду си.

Повече от 100 хил. бяха убити и около 2 млн. души бяха прогонени от техните домове по време на войната.

Също така днес от босненската прокуратура са повдигнали обвинения срещу четирима босненски сръбски армейски офицери за предполагаем геноцид срещу мюсюлмани, които са бягали от източния град Сребреница, след като падна в сръбски ръце през юли 1995 г.

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството
Обновена

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството

Това постанови Трибуналът в Хага за престъпленията в бивша Югославия

Сръбските сили, командвани от ген. Ратко Младич, избиха повече от 8 хил. мюсюлмански мъже и момчета от Сребреница, най-ужасното зверство в Европа от Втората световна война насам. Младич беше осъден на доживотен затвор от Трибунала на ООН в Хага за военните престъпления в бивша Югославия през миналия месец.

Четиримата бивши сръбски офицери от източния град Власеница са обвинени в спиране на конвой, превозващ мюсюлмани, бягащи от Сребреница, разделяйки мъжете от жените и ограбвайки ги.

"Жените бяха изнасилвани, докато повече от 20 мъже са били задържани в близко училище, където... са били държани в нечовешки условия... и на 13-14 юли 1995 г. бяха екзекутирани в село Мърсичи", се изтъква в изявлението на босненската прокуратура.

По-рано този месец тя обвини други четирима босненски сръбски офицери от Власеница, включително настоящия кмет на града, за убийства, изтезания и преследване на почти цялото босненско мюсюлманско население на града.