Опозицията на индийския премиер Нарендра Моди го обвини в ислямофобски забележки, след като Моди заявил, че опонентите му ще раздадат богатството на хората на "инфилтрирани лица", ако спечелят властта, предаде BBC. 

На митинг Моди е казал, че опозиционната партия "Индийски национален конгрес" (партията на Конгреса) иска да раздаде богатство на "тези, които имат много деца".

Партията на Конгреса отхвърли твърдението, което дойде дни след началото на общите избори.

Коментарите на Моди бяха направени на 21 април по време на предизборен митинг в района Раджастан, когато говореше за манифеста на Конгресната партия.

Той твърди, че манифестът казва, че ще "направи равносметка" на златото, което жените традиционно спестяват в Индия, и ще го преразпредели. Забележките му бяха възприети, че се отнасят за мюсюлманското малцинство в Индия.

Протести срещу арестуван опозиционен лидер седмици преди изборите в Индия

Протести срещу арестуван опозиционен лидер седмици преди изборите в Индия

Премиерът отрече да има политически мотив

"И предишното им правителство (на Конгреса) каза, че мюсюлманите имат първостепенно право върху богатството на нацията", твърди премиера Моди. "Това означава, че те ще събират богатството на хората и на кого ще го разпределят?", попита той публиката.

"На тези, които имат повече деца. На инфилтрирани лица. Трябва ли вашите трудно спечелени пари да бъдат дадени на тях?", довърши Моди.

Моди имаше предвид реч от 2006 г. на Манмохан Сингх, който тогава беше министър-председател, когато Конгресът беше на власт. В речта той е говорил за овластяване на мюсюлманската общност, така че те да могат да споделят плодовете на развитието.

Мюсюлманската общност често е стереотипизирана като многодетна. Но експертите казват, че това твърдение е изкривено и отваря общността за предубедено отношение.

Лидерите на опозицията разкритикуваха коментарите на премиера.

Индия бърза да приключи сделките за свободна търговия с Великобритания и Оман

Индия бърза да приключи сделките за свободна търговия с Великобритания и Оман

Индийският премиер определя интегрирането на Индия в световната търговия като ключов приоритет

Лидерът на Конгреса Маликарджун Харге защити манифеста на своята партия, като каза, че той е "за всеки индиец" и говори за равенство и справедливост за всички.

Той нарече забележката на Нерендра Моди изпълнена с паника "реч на омразата" и трик за отклоняване на вниманието на хората от опозицията, която се представи по-добре от неговата партията в първата фаза на гласуването.

"В историята на Индия нито един министър-председател не е унижавал достойнството на поста си толкова, колкото Моди", коментира Харге.

Правителството на Моди често е обвинявано, че отделя индийските малцинствени общности, особено мюсюлманите.

Групи за защита на правата на човека твърдят, че са изправени пред дискриминация и атаки и са били принудени да живеят като "втора класа" граждани при управлението на премиера и неговарта "Партия на индийския народ", която отричи това твърдение.

Първият от седемте етапа на общите избори се проведе на 19 април. Резултатите ще бъдат обявени на 4 юни.

Насилствени протести в индийски град след разрушаването на ислямски обект

Насилствени протести в индийски град след разрушаването на ислямски обект

Най-малко двама души са загинали, а над 80 са ранени