Съдия в Аржентина обвини мъж и приятелката му в опит за убийство срещу вицепрезидента Кристина Фернандес де Киршнер, извършен миналата седмица, информира Би Би Си.

35-годишният Фернандо Сабаг Монтиел и приятелката му Бренда Улиарте, на 23 г., отричат ​​да са замесени в неуспешната атака, когато срещу политиката е бил насочен пистолет.

Оръжието на стрелеца е засече и вицепрезидентът не пострада при инцидента в столицата Буенос Айрес.

Но според съдията действията на двамата заподозрени са били планирани и координирани. Обвиненията са предварителни и могат да бъдат променяни.

Инцидентът се случи в четвъртък, 2 септември, когато г-жа Фернандес де Киршнер, на 69 години, поздравяваше поддръжници пред дома си.

Пистолетът не е стрелял, но президентът на Аржентина Алберто Фернандес по-късно каза, че е бил зареден с пет куршума. "Кристина е все още жива, защото по някаква причина, която все още предстои да бъде потвърдена, пистолетът не е стрелял", каза той в телевизионно обръщение.

Президентът Фернандес го описа като "най-сериозния инцидент след завръщането на демокрацията" през 1983 г.

Фернандо Сабаг Монтиел бе арестуван на място минути след инцидента. Адвокатите на Фернандес де Киршнер заявиха, че не смятат, че той е действал сам и в неделя полицията задържа приятелката на Фернандо Сабаг Монтиел, Бренда Улиарте.

Следователите все още се опитват да открият мотива зад нападението.

Въоръжен мъж нападна вицепрезидента на Аржентина

Въоръжен мъж нападна вицепрезидента на Аржентина

Нападателят натиснал спусъка, но пистолетът не стрелял