Лидерът на руската либерална опозиция Алексей Навални е бил привикан за разпит от руското следствие заради твърдения, че е ударил полицай по време на протестна демонстрация.

Навални, който е 41-годишен адвокат за борба с корупцията, заяви в "Туитър", че полицаи са връчили призовката в апартамента му в южната част на Москва в 7:30 часа местно време. По думите му, той е обвинен в нападение срещу полицай, докато е бил арестуван на протеста край Червения площад на 28 януари.

Навални арестуван край Кремъл мигове след появата си на протеста

Навални арестуван край Кремъл мигове след появата си на протеста

Проснаха го на паважа и го натикаха в патрулка

Видео кадри от ареста на Навални по време на протеста показват, че той е проснат на паважа, преди да бъде завлечен и тикнат в патрулка на фона на сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи. Той беше освободен без повдигане на обвинение още същата вечер, но по-късно каза, че очаква да бъде задържан отново преди президентските избори, които са насрочени за 18 март.

Следователите са потвърдили, че Навални е бил привикан във връзка с разследване заради "физическите наранявания", претърпени от полицай по време на протеста на опозицията. Повече от 300 души бяха задържани в цяла Русия по време на протестите тогава.

Руските власти не допуснаха Навални до участие в президентските избори заради осъдителна присъда за злоупотреба с държавни средства, която според него е изфабрикувана, за да му попречи да се изправи срещу Владимир Путин на изборите. Той призова за бойкот на, както той твърди, манипулираните избори, които няма съмнение, че ще доведат до нов 6-годишен президентски мандат за Путин.

Двама от привържениците на Навални получиха присъди от седмица затвор по обвинение, че призовават хората да присъстват на неразрешени от властите опозиционни протести.