Бившият съветник на Виктор Янукович, юристът Андрей Портнов изпрати в Държавното бюро за разследване на Украйна твърдения за престъпленията на доскорошния президент на Украйна Петро Порошенко, съобщи ТАСС.

"Смятам го за замесен с държавна измяна, опит да обсеби държавната власт и превишение на властта и на служебните пълномощия", написа Портнов в своя Telegram-канале.

В твърденията, се казва, че престъпната дейност на Порошенко, при дадена заповед за прехвърляне на украинските военни на кораби през Керченския проток.

Порошенко зове Меркел да подкрепи засилване на санкциите срещу Русия

Порошенко зове Меркел да подкрепи засилване на санкциите срещу Русия

Обсъждат увеличаване на натиска върху Москва за освобождаване на украинските моряци

"Според плана на Порошенко и организираната група от хора, оглавявани от него, провокираният инцидент трябваше да доведе до резонансни последствия и възможността да се спори за откритата агресия на Руската федерация срещу Украйна в Азовско море и в резултат на съществуването на претекст за военно положение. В резултат на това въвеждането на военно положение трябва да гарантира отмяна и отлагане за неопределен период от президентските избори в Украйна, тъй като според закона те не могат да бъдат държани във военно положение", предаде ТАСС.

Зеленски върви по стъпките на Порошенко за НАТО и ЕС

Зеленски върви по стъпките на Порошенко за НАТО и ЕС

Той възнамерява да продължи външната политика на предишния президент

Припомняме, в неделя Портнов се върна в Украйна след петгодишно отсъствие и обяви плановете си да заведе дело за престъпленията на президента на Украйна Петро Порошенко и неговото обкръжение, по-специално бившият заместник-председател на президентската администрация. Алексей Филатов, ръководител на комисията на Върховната Рада за национална сигурност Сергей Пашински, лидер BPP фракции на Артур Герасимов и редица други длъжностни лица.

Портнов е бил съветник на президента Виктор Янукович през 2011-2014 г. и по-късно е обвинен в присвояване на собственост.