Лидерът на опозицията в Иран Мир Мусауи обвини властите в страната в използването на средновековни методи при разпитите на задържаните по време на протестите  срещу преизбирането на Ахмадинеджад за президент.
Според него стотици хора са били подлагани на мъчения с цел признаване на престъпления, които не са извършили.

СъщевременноМехди Каруби, бивш говорител на парламента и опонент на настоящия държавен глава, също отправи остри критики към започналото дело срещу задържани в демонстрациите, съобщава БиБиСи.

В специално съобщение, публикувано на сайта на Каруби, се изразява надежда съдебният процес да не доведе до пренебрегване на истинските престъпници.

Това, което се случи вчера (започването на процеса - бел.ред.) е в противоречие с конституцията, законите и гражданските права, се посочва още в позицията.
По думите му основният проблем в започналите съдебни процедури е, че те не се осъществяват като открити съдебни заседания.

Адвокатите и задържаните не са информирани за съдържанието на отделните обвинения, обяснява Каруби. Всичко това според него ще доведе до срив сред населението в ислямската съдебна система.

БиБиСи допълва, че от съдебните зали, в които се гледат делата срещу задържаните, са разпространени снимки, на които се вижда, че обвиняемите и техните защитници са облечени със затворнически униформи. До всеки от тях има плътна охрана.

АФП допълва, че коментарът на Каруби се случва, след като някои от задържаните са се отказали от показанията си, като са заявили, че победата на Ахмадинеджад е напълно законна, а те самите са били въвлечени в протестите срещу него против волята си.

Сред повдигнатите обвинения на арестуваните са участие в размирици, вандализъм и действия срещу националната сигурност. Ако те бъдат признати за виновни рискуват да получат присъди от 5 години лишаване от свобода. АФП обаче допълва, че в случай, че те бъдат обвинени за „мохареб" или „враг на Бога", наказанието е смърт.