Адвокат на обвинението срещу отстранената от длъжност президент на Бразилия Дилма Русеф заяви, че тази процедура е била организирана от Бог.

"Аз смятам, че този, който стои зад този процес, е Бог. Той е направил така, че различни хора по едно и също време, и всеки, изхождайки от своите пълномощия, да си даде сметка за това, което се случва в страната и да намери мъжество и смелост да се изправи и да направи нещо в това отношение", цитира агенция Sputnik адвоката Жанаин Паскуал.

Така Паскуал парира изявленията на сенаторите от Партията на трудещите се, които заявиха, че импийчмънтът е резултат от заговор, който е организиран от бившия председател на долната палата на парламента Едуард Куня.

Процесът срещу Дилма Русеф, който започна преди една година и който доведе до нейното временно отстраняване. Причина стана аферата Petrobras и подозренията за данъчни нарушения и използване на публични средства за финансиране на политически партии.

Бразилските сенатори започнаха да гласуват по въпроса дали Дилма Русеф да бъде отстранена окончателно от власт, предадоха световните агенции.
Очаква се гласуването да продължи няколко часа. Всеки сенатор има до 10 минути, за да обясни как е гласувал и защо. Сенаторите са общо 81, а за изказвания са се записали 66.

Окончателното решение се очаква в ранните часове на сряда.

Председателят на върховният съд Рикардо Левандовски по-рано обаче не изключи самото гласуване да бъде прехвърлено за следващия ден.

За окончателното отстраняване на Русеф е необходимо мнозинство от две трети, тоест от най-малко 54 сенатори, за да бъде отстранена окончателно от власт Русеф. При такъв развой до провеждането на предсрочни президентски избори постът ще бъде заеман от заместника й.