Един от четиримата мъже, съдени за убийство за свалянето на самолета над Украйна през 2014 г., не се призна за виновен по отправените му обвинения.

Това е заявил той пред холандските съдии в последния ден от процеса в петък, съобщи "Ройтерс".

Адвокатите му поискаха той да бъде оправдан.

Прокурорите казват, че Олег Пулатов, двама други руски граждани и украинец са помогнали за доставката на ракетна система, която подкрепяните от Русия сепаратисти са използвали, за да изстрелят ракета по полет MH17 на Malaysia Airlines.

Всички 298 души на борда загинаха.

През декември прокурорите поискаха доживотни затвори за Пулатов, Игор Гиркин, Сергей Дубински и Леонид Харченко. Всички остават на свобода и само Пулатов инструктира адвокати да действат от негово име. Останалите се съдят задочно.

"Не съм виновен, нямах нищо общо с катастрофата на 17 юли 2014 г.", каза Пулатов в руското видео изявление, пуснато в съда и преведено на английски.

Повечето от жертвите на инцидента, станал след като руски подставени лица започнаха сепаратистки бунт в Източна Украйна, са холандски граждани. Холандското правителство държи Русия отговорна. Властите в Москва отричат ​​замеса.

Прокуратурата в Нидерландия настоя за доживотен затвор за отговорните за свалянето на MH17
Обновена

Прокуратурата в Нидерландия настоя за доживотен затвор за отговорните за свалянето на MH17

Трима руснаци и един украинец, които са на свобода

В последния ден от процеса, който започна през март 2020 г., адвокатите на Пулатов твърдяха, че прокурорите не са проучили правилно алтернативни сценарии, които биха могли да обяснят катастрофата.

Те казаха, че няма доказателства, свързващи клиента им с предполагаемото изстрелване на ракета.

След години на събиране на доказателства, международен екип от следователи заключи през май 2018 г., че ракетната установка "Бук", използвана за сваляне на самолета, летял от от Амстердам за Куала Лумпур, принадлежи на руската 53-та зенитно-ракетна бригада.

Съдиите отложиха делото и се очаква присъда в края на тази година.

Има доказателства, че е използвана ракета "Бук" при свалянето на MH17 в Източна Украйна

Има доказателства, че е използвана ракета "Бук" при свалянето на MH17 в Източна Украйна

Това обяви съдия в холандския съдебен процес за трагедията