Съдия в холандския процес за убийство заради свалянето на малайзийския самолет над контролираната от проруските сепаратисти Източна Украйна през 2014 г. обяви, че има доказателства, че самолетът е бил ударен от външна експлозия, причинена от руска ракета "Бук", съобщава "Ройтерс".

Съдиите започнаха да четат доказателствата в процеса в Нидерландия срещу четирима заподозрени бегълци - трима руснаци и украински гражданин, обвинени в свалянето на самолета на 17 юли 2014 г. и убиването на всички 298 души на борда.

Полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур се разби в поле на територия, контролирана от проруски сепаратисти, сражаващи се срещу украинските сили, след като беше свален с руска ракета земя-въздух.

Холандски съд няма да разглежда алтернативни версии за катастрофата на MH17

Холандски съд няма да разглежда алтернативни версии за катастрофата на MH17

Свален през 2014 година и убил 300 души

"Експертите заявиха, че въздействието върху корпуса (на самолета) е съвместимо с ракетна система "Бук" и бойна глава "Бук". Не бяха открити повреди, които не биха били съвместими с този сценарий, или които биха индикирали друг сценарий", посочи съдия Хендрик Стеенхуис.

След години на събиране на доказателства, екип от международни разследващи стигна до заключението през май 2018 г., че ракетната установка, използвана за сваляне на самолета, е на 53-та руска зенитна ракетна бригада в Русия.

Холандското правителство държи Москва отговорна. Русия отрича каквото и да било участие.

Нидерландия завежда дело срещу Русия в Съда в Страсбург за сваления MH17

Нидерландия завежда дело срещу Русия в Съда в Страсбург за сваления MH17

Страната ще подкрепи и индивидуални искове срещу Русия

Четиримата заподозрени са задочно съдени. След една година предимно процесуални изслушвания, съдиите вчера обявиха началото на фазата на доказателствата.

Тази седмица съдиите ще разгледат по-конкретно какъв тип ракета е ударила самолета, откъде е била изстреляна и дали четиримата заподозрени могат да бъдат държани отговорни.

"Днес е за това: беше ли това ракета "Бук" или не", каза преди началото на съдебното заседание Ханс де Борст, който загуби дъщеря си при катастрофата, като допълни: "Смятам, че на въпроса вече е отговорено, но съдът сега наистина отговаря на него, така че е важно." 

Bellingcat: ГРУ стои зад проект за фейк новини по случая с MH17

Bellingcat: ГРУ стои зад проект за фейк новини по случая с MH17

Целта на проекта е да се оневини Русия...