Холандски съд отхвърли искането на адвокати на обвиняеми да разгледа алтернативни версии на катастрофата на полет MH17 на Malaysia Airlines през 2014 г. в Украйна, заяви в сряда председателят на съда Хендрик Стеенхуис.

"Това искане трябва да бъде отхвърлено", каза съдията по време на заседанието, цитиран от "Спутник".

Тези проучвания бяха поискани от правния екип на един от обвиняемите, руския гражданин Олег Пулатов.

Австралия и Нидерландия разкритикуваха решението на Русия за MH17

Австралия и Нидерландия разкритикуваха решението на Русия за MH17

Нидерландия привика руския посланик

Припомняме, че MH17 беше свален по време на полет от Амстердам до Куала Лумпур. Всички 298 души на борда загинаха. Повечето от загиналите са холандски и австралийски граждани - 38 австралийци и 196 холандци.

От 2018 г. трите държави провеждат разговори за разкриване на причината за инцидента.

Москва обяви през октомври, че се оттегля от разговорите заради опитите да се хвърли вина върху Русия, включително и заради внесения от Холандия иск срещу руснаците в Европейския съд по правата на човека.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба тогава коментира, че оттеглянето на Москва говори много за страха ѝ от истината какво се е случило на 17 юли 2014 г. в небето над Донбас.

Процесът срещу четирима обвиняеми започна през март след близо 6-годишно разследване на екип от международни следователи от Холандия, Белгия, Австралия, Украйна и Малайзия.

Русия се оттегля от разговорите с Холандия и Австралия за сваления MH17 в Донбас

Русия се оттегля от разговорите с Холандия и Австралия за сваления MH17 в Донбас

Самолетът беше свален през лятото на 2014 година

Разследващите заключиха, че зенитно-ракетен комплекс е използван при свалянето на самолета. Комплексът е на руската армия, но използван от проруските сепаратисти в Източна Украйна.