Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, известно като ГРУ, е ръководело медийния проект Bonanza Media, разпространяващ фейк новини по казуса със сваления над Донбас малайзийски "Боинг". Това е установено при съвместно разследване на The Insider и Bellingcat.

Целта на фалшивите новини, тиражирани от Bonanza Media, е да се внуши, че Русия няма вина за поразяването на самолета, изпълняващ полет MH17.

Изпълнители на проекта са Яна Ерлашова - бивша служителка на финансираната от Кремъл телевизия RT, и холандският блогър Макс ван дер Верф.

Под шапката на Bonanza излязоха няколко филма с алтернативни версии за катастрофата и се публикуваха секретни документи от архивите на следствената група, която работи по казуса.

The Insider и Bellingcat са установили, че куратор на Bonanza Media е полковникът от ГРУ Сергей Чебанов. Информация, предоставена от хакери, показва, че в началото на януари 2020 г. той е организирал пътуване на Ерлашова до ЛНР за снимки на филм по темата.

През февруари 2020 г. Ерлашова, чрез кореспонденция по имейл е съгласувала с Чебанов анонс за друг филм за MH-17, а през месец май - статия на сътрудничещ с RT холандски журналист за съдебния процес по делото за катастрофата.

През февруари 2020 г. Bonanza Media публикува засекретени материали от съдебния процес за свалянето на MH17, след което пресаташето на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че те потвърждават руската позиция, че лайнерът не е свален от руска ракета "Бук". В действителност в публикуваните документи не се съдържаше такова потвърждение.