Ако има някаква научна област, която разбира доктрината за непредвидени последици, това е медицината, пише "Таймс".

Според ново проучване, публикувано в BMJ Open, познатите леки, джобни аерозолни инхалатори, които улесняват дишането за 235 милиона души по света, които страдат от астма, може да задушат планетата с мощен парников газ, който те отделят в този процес.

Изследването, ръководено от д-р Александър Дж. К. Уилкинсън, специалист по респираторна дейност в Националната здравна служба на Великобритания, се фокусира върху 4,67 милиона души, диагностицирани с астма в Обединеното кралство, но има последствия за лечението по целия свят, включително в САЩ, където 22,6 милиона души (6,1 милиона от тях деца) са засегнати от това състояние.

Изследователят сравнява емисиите на парникови газове от аерозолни помпи - известни като инхалатори с дозирана доза (MDI) - с инхалатори със сух прах (DPI), а двете неща дори не са близки.

Проблемът с MDI не е въглеродният диоксид (най-често срещаните парникови газове), а по-скоро метанът, който представлява далеч по-малък дял на парниковите емисии, но много по-мощен, с до 84 пъти по-голяма сила от CO2. 

В САЩ MDI представляват около 70% от всички рецепти за инхалатори и изследователите смятат, че са отговорни за отделянето на еквивалента на 635 000 метрични тона въглероден диоксид всяка година.

Ако само 10% от тези пациенти преминат на DPI, еквивалентът на 58 000 метрични тона CO2 би могъл да се съхранява извън атмосферата.

Според проучването, хората, които страдат най-много от MDI, са същите хора, на които инхалаторите трябва да помогнат.

"Климатичните промени са огромна и настояща заплаха за здравето, която ще се отрази непропорционално на най-бедните и уязвими хора на планетата, включително хората с предишно белодробно заболяване", обясняват изследователите.

Все пак авторите не призовават за цялостно премахване на MDI. Инхалаторите със сух прах изискват пациентите да имат поне достатъчно сила в белите дробове, а много от тях я нямат. За тях MDI е единственият начин да се приложи лекарството.

"Ние признаваме необходимостта от опазване на околната среда, но е критично важно хората с астма да получават необходимите лекарства, за да се чувстват добре и да избягват животозастрашаваща астматична криза", коментира Джесика Кирби, ръководител на Asthma UK, в изявление в отговор на изследването.

Много хора с астма биха могли да намалят въглеродния си отпечатък и да помогнат за спасяването на околната среда, преминавайки към "по-екологични" лекарства. Това ще има толкова голямо "еко" въздействие, колкото да станеш вегетарианец, обясняват изследователите, цитирани от БиБиСи.

Климатичната криза: 11 000 учени предупреждават за „неизказано страдание” на Земята

Климатичната криза: 11 000 учени предупреждават за „неизказано страдание” на Земята

Те предлагат няколко спешни мерки

Ирония е да се обвиняват инхалаторите за изменението на климата. Понякога акцентът, който се поставя върху намаляването на нашите индивидуални отпечатъци в околната среда, се превръща в несправедлива тежест върху инвалиди, болни и бедни. Наскоро видяхме тази динамична игра със забрани за пластмаса, които заклеймяват хора, които имат нужди от сламки за пиене, пише Емили Понтекорво.

Така че, когато БиБиСи съобщиха по-рано за проучване, според което медицинските инхалатори допринасят за изменението на климата и използват заглавието "Въглеродният отпечатък на астмата е голям колкото яденето на месо", много читатели се разстроиха. В "Туитър" се надигна възмущение срещу изследването и обвиненият срещу хората с астма, че използват лекарството, от което се нуждаят, вместо да се търсят истинските виновници.

Мнозина изтъкват, че фармацевтичните компании иамт отговорност да предоставят екологично чисти възможности, а други цитираха един основен факт: Някои от най-големите причинители на обостряща се астма са водещи участници в изменението на климата.

Емисиите от превозни средства са свързани с астмата, фракингът е свързан с астмата, рафинирането на нефт е свързано с астма, електроцентралите са свързани с астма. Самото изменение на климата е свързано с астмата. Като пример, целият дим от пожарите в Калифорния тази есен отделя фини прахови частици във въздуха, това означава, че ако продължаваме да горим изкопаеми горива, повече хора ще развият астма.

Самите автори на изследването изтъкват, че инхалаторите с прах не са безопасна алтернатива за всички.

Ако наистина трябва по-малко хора да използват инхалатори с дозиране MDI, няма ли да е по-ефективно да се погледне към компаниите, чиито емисии влошават състоянието на хората, отколкото да се нападат потребители на инхалатори за техните въглеродни отпечатъци.

Не е тяхна вина, че възможностите им за животоспасяващи лекарства са ограничени.

Необратимо покачване на морското равнище през следващите столетия

Необратимо покачване на морското равнище през следващите столетия

Светът ще трябва да се бори с постоянно покачване на морското равнище до 2300 г.