Покачването на морското равнище ще се превърне в сериозно предизвикателство пред човешката цивилизация през следващите столетия, дори и ако бъде постигнато международно споразумение за изпълнение на климатичните цели и незабавно бъдат елиминирани емисиите. Това са установили учени в ново изследване, цитирано от "Гардиън".

Светът ще трябва да се бори с постоянно покачване на морското равнище до 2300 г., без значение от предприетите действия за борба с климатичните промени.

Заплахата за човечеството от океаните и топенето на ледените покривки ще нараства

Заплахата за човечеството от океаните и топенето на ледените покривки ще нараства

Човечеството трябва да промени драстично начина, по който произвежда стоки и ги консумира

Дори и ако правителствата изпълнят ангажиментите си към Парижкото споразумение за климата от 2015 г., първите 15 г. от споразумението ще доведат до достатъчно отделяне на емисии, които ще причинят покачване на морското равнище с около 20 сантиметра до 2300 г.

При този сценарий, изготвен от учените, се предполага, че всички държави са изпълнили обещанията си за намаляване на емисиите до 2030 г. и след това внезапно елиминират всички емисии. Но в действително много малко държави са на път да изпълнят заложените в Парижкото споразумение цели за намаляване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната ера.

"Дори и с обещанията от Париж ще има голямо покачване на морското равнище", коментира Питър Кларк от Държавния университет в Орегон, който е съавтор на изследването, публикувано в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Морското равнище има много дълга памет, дори и да започнем да понижаваме температурата", смята климатологът.

Климатичната криза: 11 000 учени предупреждават за „неизказано страдание” на Земята

Климатичната криза: 11 000 учени предупреждават за „неизказано страдание” на Земята

Те предлагат няколко спешни мерки

Учените са използвали компютърен модел да симулират покачване на морското равнище в отговор на различни нива на емисии, като вземат под внимание емисиите исторически от 1750 г. и какво ще бъде нивото на емисиите от 2015 до 2030 г., ако държавите изпълнят задълженията си към Парижкото споразумение.

Около половината от 20-сантиметровото покачване на морското равнище може да се припише на действията на петте най-големи замърсители в света - САЩ, Китай, Индия, Русия и ЕС, според изследователите. САЩ е ключовият архитект на Парижкото споразумение, но тази седмица Доналд Тръмп обяви, че страната официално напуска сделката.

Преди няколко седмици беше публикувано ново проучване, според което жилищата на 300 милиона души ще бъдат наводнявани най-малко веднъж на година от 2050 г., ако не бъдат намалени емисиите.

Според ООН морското равнище на глобално ниво може да се покачи с 1,1 метра до края на века, ако не бъдат намалени емисиите.