Бившият британски премиер сър Едуард Хийт щеше да бъде разпитан заради твърдения, че е насилвал сексуално деца, ако беше жив, когато те се появиха, съобщават британските медии.

Британската полиция е започнала операция през 2015 г., когато бившият премиер е бил обвинен в историческо сексуално насилие над деца.

Консервативният политик щеше да бъде разпитан по седем случая, включително за предполагаемо изнасилване на 11-годишно момче.

От това не трябва да се правят изводи за вината на покойния политик, подчертаха от полицията.

Обвиненията включват изнасилване на момче под 16 години, три случая на непристойно поведение към непълнолетно момче, четири случая на непристойно поведение спрямо малолетно момче и два случая на непристойно поведение към момче над 16 години.

В първия случай, датиращ от 1961 г., когато сър Едуард вече е бил лорд, се твърди, че е изнасилил и се е държал непристойно с 11-годишно момче в Лондон "по време на платена сексуална среща в частно жилище".

Други два от седемте случая също са свързани с "платени сексуални срещи".

От фондацията на името на сър Едуард Хийт определиха информацията като "дълбоко незадоволителна", като допълниха, че обвиненията нито доказват, нито разпръсват "облака от подозрения".

"Всички онези, които познаваха сър Едуард Хийт или са работили с него, са, без изключение, убедени, че обвиненията за насилие над деца ще се окажат безпочвени", подчертават от фондацията.

Сър Едуард Хийт, който оглавяваше правителство на Консервативната партия през 1970-те години, почина през 2005 г. на 89-годишна възраст.