Федералните прокурори обвиняват Райън Рут в опит за убийство на Доналд Тръмп, разкри АП.

Очаква се той да бъде изправен пред съда следващата седмица.

Този ход беше очакван и предизвестен както от прокурорите по време на съдебното заседание вчера, така и от главния прокурор Мерик Гарланд на пресконференция днес следобед.

Обвинителният акт все още не е официално внесен. Очаква се Райън Рут да бъде изправен пред съда по обвиненията следващия понеделник.

58-годишният Райън Рут е обвинен в две престъпления с огнестрелно оръжие, след като се твърди, че е насочил пушка към Тръмп, докато републиканският кандидат за президент играе голф на игрището си в Уест Палм Бийч.

Рут е обвинен в притежание на огнестрелно оръжие като осъден престъпник и притежание на огнестрелно оръжие със заличен сериен номер. Според съдебните регистри през декември 2002 г. Рут е осъден в Северна Каролина за притежание на оръжие, а през 2010 година е осъден за притежание на крадени стоки през 2010 г.

Мъжът, опитал се да убие Тръмп, написал писмо месеци по-рано

Мъжът, опитал се да убие Тръмп, написал писмо месеци по-рано

В него предлагал награда за този, който убие Тръмп

Властите все още не са разкрили мотив за инцидента, който според ФБР се разследва като очевиден опит за убийство на Тръмп преди президентските избори на 5 ноември.

Заподозреният за покушението Райън Рут беше задържан по-малко от час след инцидента. Шериф Уилям Снайдър заяви пред CNN, че мъжът е бил "объркан", когато колата му е била спряна. "Той не само се държеше така, сякаш отиваше на неделна църковна служба, но и караше колата по същия начин", добави той.

ФБР разследва стрелбата във Флорида като опит за убийство

ФБР разследва стрелбата във Флорида като опит за убийство

Доналд Тръмп е невредим

На 15 септември агенти на Сикрет сървис откриха огън в близост до голф клуб в Уест Палм Бийч, където Тръмп играеше. Един от тях забелязал стърчаща от храстите цев на оръжие. ФБР нарече случилото се опит за покушение срещу политика. Тръмп е заявил, че е добре.