Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше обвинен в задълбочаване на непотизма (шуробаджанащина) до тревожни нови равнища, след като даде на дъщеря си Иванка важна роля по време на срещите на Г-20 в Япония, както и тази със севернокорейския вожд Ким Чен-ун.

В събота френското правителство публикува видеозапис от срещата на Г-20 в Осака, което показа Иванка неловко да прекъсва френския президент Еманюел Макрон, британския премиер Тереза Мей, канадския премиер Джъстин Трюдо и директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард, чийто леден израз говореше красноречиво. По време на срещата на страните от Г-20 Иванка също така беше включена в общи снимки на група лидери.

Ден по-късно 37-годишната дъщеря на Тръмп стана една от малкото американци, които са стъпвали в Северна Корея, докато баща ѝ провеждаше ядрени преговори с Ким Чен-ун в демилитаризираната зона. Първата дъщеря определи събитието като "сюрреалистично", припомня британското издание "Гардиън". 

След това, обръщайки се към американските сили, разположени в Южна Корея, Тръмп покани Иванка на сцената и обеща: "Тя ще открадне шоуто."

Такива нахални династични прояви предизвикаха загриженост сред външнополитически експерти, отбелязващи пълната липса на дипломатически опит или подготовка на Иванка, като предупредиха за трайни щети за доверието към Америка.

Нед Прайс, бивш специален помощник на Барак Обама по въпросите на националната сигурност, каза: "Едно е Тръмп да има роднини около себе си в Белия дом като личен консилиери, особено ако те имат успокояващо влияние, за което е било съобщавано. Но съвсем друго е дъщеря му да представлява САЩ в присъствието на световни лидери. Отразява се лошо върху Тръмп, че я поставя в този контекст, лошо върху Иванка Тръмп, че ѝ липсва самосъзнание да признае колко е некомпетентна."

Прайс, който сега е директор на политиката и комуникациите в мозъчния тръст National Security Action, добави: "Преди всичко това се отразява лошо върху САЩ, че често сме представлявани от неизбрани официални лица без съответната квалификация."

Иванка е обявена на официалния сайт на Белия дом като "съветник на президента", като сферите ѝ на компетентност са "образованието и икономическото овластяване на жените и техните семейства". Това включваше няколко пътувания в чужбина, често рекламирани в профила ѝ в "Инстаграм".

Съпругът ѝ Джаред Къшнър е не по-малко влиятелен, като наскоро представи част от масово осмиван мирен план за Близкия изток на конференция в Бахрейн, която беше бойкотирана от Палестина. Двойката се премести от Ню Йорк във Вашингтон, за да се присъединят към администрацията, като Иванка в крайна сметка закри бизнеса си с дрехи.

Няколко лидери доведоха съпрузите си на срещата на Г-20, но в отсъствието на Мелания, Доналд Тръмп вместо това доведе дъщеря си. Говорейки на една от сесиите, тя каза, че световната икономика ще получи тласък от 28 трлн. долара до 2025 г., ако жените са изравнени с мъжете. Иванка дори публикува видео, в което изглеждаше неловко, докато обобщаваше срещите и използваше думи като "резултати".

Но кадрите от разговора ѝ със световните лидери предизвика цунами от подигравки с нея в интернет.

Тереза Мей може да се чуе да казва: "Веднага щом ги натовариш с този икономически аспект на това, много хора започват да слушат, които иначе няма да слушат."

След това Иванка се намесва: "А същото е с отбранителната страна това, от гледна точка на целия бизнес, който е доминиран от мъже."

Главата на Лагард се извърта наляво. Тя изглежда раздразнена.