Стотици сирийски бежанци в Турция са били принудени да се завърнат в тяхната разкъсвана от война родна страна, някои с белезници, след като са получили заплахи за насилие или са били подмамени да подписват съгласия за "доброволно завръщане".

Това са твърдения, съдържащи се в остър доклад на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", публикуван днес, като от организацията твърдят, че са документирали най-малко 20 случая на принудителни незаконни депортации от страна на турските власти.

Турция приютява приблизително 3,6 млн. сирийци, които избягаха от войната в съседната страна, ситуация, която все повече се превръща във вътрешнополитическо главоболие за президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва "Гардиън".

"Амнести" обвини Турция във "военни престъпления" в Сирия

"Амнести" обвини Турция във "военни престъпления" в Сирия

При офанзивата бяха убити най-малко 72 цивилни

Ердоган предупреди преди започването на военната офанзива на Турция срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия, които преди това бяха съюзници със САЩ в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), че е планирал да пресели 2 млн. души в "зона за сигурност" на територията на Сирия по протежение на границата.

Докладът на "Амнести" идва малко след спорното решение на американския президент Доналд Тръмп да отмени санкциите, наложени срещу Турция, след като югоизточната ни съседка предприе настъплението си в Сирия.

В неделя Ердоган предупреди, че турските сили ще смажат кюрдските милиции, ако те не се изтеглят от "зоната за сигурност" съгласно крехко споразумение за примирие, което беше белязано от продължаващи сблъсъци.

Турция отхвърли обвиненията във военни престъпления в Сирия

Турция отхвърли обвиненията във военни престъпления в Сирия

В петък "Амнести" излезе с доклад, в който обвинява турската армия и съюзниците им в избиването и раняването на цивилни при "безмилостни атаки срещу жилищни райони" по време на военната операция

Твърденията за депортации, извършени преди нахлуването на турската армия, предизвикаха сериозни опасения относно това как сирийците могат да бъдат убедени да се завърнат. Това става въпреки споразумението в размер на 6 млрд. евро, подписано с Европейския съюз през 2016 г., в което Европа се съгласи да помогне на Турция с разходите за приемане на бежанците.

Въпреки че е незаконно насилствено да депортира хора в Сирия, тъй като това ги излага на реален риск от сериозни нарушения на правата на човека, Турция твърди, че всички онези, които се завръщат в Сирия, го правели доброволно. Турските власти твърдят, че 315 000 души са заминали за Сирия доброволно.

Според доклада на "Амнести" обаче, в който са интервюирани депортирани сирийци между юли и септември, турските власти отвеждат закопчани с белезници бежанци обратно в Сирия с автобуси, преди да създадат "безопасни зони".

Някои от хората, с които е било разговаряно, са казали, че са били бити или заплашвани с насилие, за да ги принудят да подпишат документи за "доброволно завръщане". На други им е било казано, че подписвали документ за регистрация, потвърждение, че са получили одеяло от център за задържане или формуляр, който изразява желанието им да останат в Турция.

Въпреки че докладът признава, че няма официална статистика за такива депортации, той предполага, въз основа на десетки интервюта, че броят на незаконните депортации може да достига стотици и че много хора са принуждавани или подвеждани при подписване на документи за "доброволно завръщане".

Докладът на "Амнести" потвърждава вече нарастващите доказателства за крути мерки срещу сирийските бежанци в Турция от лятото насам. Много бежанци разказват, че са били сприрани от полицейски служители в гари и други обществени места и са карани да покажат турска лична карта, известна като "кимлик".

"Турция заслужава признание за приемането на повече от 3,6 млн. жени, мъже и деца от Сирия в продължение на повече от осем години, но не може да използва тази щедрост като оправдание за пренебрегване на международното и вътрешното законодателство чрез депортиране на хора в активна зона на конфликт", подчертават от "Амнести интернешънъл".