В полската прокуратура е подадено заявление срещу председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Подозрението е, че като премиер на републиката Туск е извършил престъпление - по отношение на неговото участие в разследването на авиокатастрофата под Смоленск. Това съобщи полският военен министър Антоний Мачеревич в интервю на Gazeta Prawna, цитирано от ТАСС.

Полша: Авиокатастрофата под Смоленск е тероризъм

Полша: Авиокатастрофата под Смоленск е тероризъм

Според Антоний Мацеревич,

Според РИА Новости, която се позовава на Gazeta Polska Codziennie, полската контрарузнавателна служба обвинява Туск за нередности в ремонта на самолета, който е бил през 2009 в Русия.

Подозренията са за участието му в разследването на авиокатастрофата над Смоленск. По думите на полския министър, Туск е встъпил в сговор, който е навредил на страната.

Полша разсекретява документи за катастрофата край Смоленск

Полша разсекретява документи за катастрофата край Смоленск

Публикуван бе запис на среща на Туск и Путин от деня на катастрофата

"Никаква длъжност в полска или в европейска организация не освобождава от отговорност за сериозните престъпления, в които се подозира Туск", заяви Мачеревич. В отговор на въпрос кой трябва да подаде заявление, Мачеревич каза: "То вече е подадено", но не уточни кой точно го е подал.

Припомняме, на 10 април 2010 г. самолет Ту-154М на полските военновъздушни сили се удари в земята край град Смоленск, Русия. Тогава загинаха всичките 96 души на борда.

Сред загиналите са полският президент Лех Качински и неговата съпруга, Ришард Качоровски (президент в изгнание на Втората полска република в периода 1989 - 1990 г.), високопоставени полски военни, управителят на полската централна банка Славомир Скшипек, заместник-министъра на външните работи, правителствени лица, 12 депутати от полския парламент, старши представители на полското духовенство и роднини на жертвите от Катинското клане.

Разследването на трагедията продължава както в полската прокуратура, така и в Русия.

Прокуратурата във Варшава привика Туск на разпит

Прокуратурата във Варшава привика Туск на разпит

Господин Доналд Туск е привикан като свидетел по случай

През 2011 година полска правителствена комисия за разследване на авиокатастрофи, ръководена от Ежи Милер заяви, че причината за произшествието е "понижение на височината на която е летял самолета по-ниско от минималната височина при извънредна скорост в метеорологични условия, които не позволяват да има визуален контакт със земята, а също и закъснели процедури по заход на втория кръг".

В доклада на комисията, представен 15 месеца след трагедията, сред причините за катастрофата е спомената и грешка на екипажа и факта, че пилотът е игнорирал сигнали на системата за ранно предупреждение и сблъсък със земята.

Полша: Пилотите са виновни за Смоленск

Полша: Пилотите са виновни за Смоленск

Грешки на полските пилоти са основната причина за

С тези изводи не се съгласиха от партията на Ярослав Качински "Закон и справедливост". След идването на власт след парламентарните избори през октомври 2015 година нейните представители започнаха процедура за разглеждане на изводите от дейността на експертите, сформирана е новата подкомисия за разследване на авиационните произшествия.

Туск бе обвинен от представители на управляващата партия, че е предприел погрешни решения по отношение на разследването на трагедията и взаимодействието с руската страна.

Полша заплаши да провали срещата на върха на ЕС заради Туск

Полша заплаши да провали срещата на върха на ЕС заради Туск

Полски медии очертаха два възможни сценария.

Припомняме, Полша беше против втория мандат на Доналд Туск за председател на Евросъвета.