Британският премиер Борис Джонсън потвърди, че се надява да проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин в сряда. Той направи съответното изявление във вторник след разговорите с украинския президент Владимир Зеленски в Киев.

"Ще говоря с него утре (б.р. сряда)", каза Джонсън, отговаряйки на репортерски въпрос за срещата с руския лидер, която от "Даунинг стрийт" 10 очакваха да се състои на 31 януари.

Тя беше пренасрочена, след като Джонсън прекара няколко часа, отговаряйки на въпроси на депутати в парламента относно партийния скандал, който се разигра заради партитата в резиденцията му в разгара на локдауна през 2020 и 2021 г.

Ден преди това Джонсън обеща, че ще говори с Путин възможно най-скоро.

Джонсън: Руската инвазия в Украйна би била катастрофа

Джонсън: Руската инвазия в Украйна би била катастрофа

Великобритания готви отговор на агресията

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза във вторник, че подобен разговор не е планиран за днес.

Той обърна внимание на факта, че Москва не е обявила телефонен разговор между Путин и Джонсън, но не изключи, че ще бъдат договорени някои дати.

Русия, която анекрира от Украйна Крим през 2014 г. и подкрепя сепаратистите в източната част на страната, струпа стотици хиляди руски войници близо до Украйна, което доведе до опасения на Запад, че Кремъл може да нахлуе в своя съсед.

Москва отрича да има такъв план. Все пак Кремъл се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.