Германия ще бъде изправена пред сериозен недостиг на COVID ваксини през първото тримесечие на 2022 г. За това предупреди германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах.

"Имаме недостиг на ваксини за първото тримесечие и от няколко дни вече работя за отстраняването му", заяви новоназначеният министър в интервю за германската обществена телевизия ARD.

"Количествата не са достатъчни, за да се проведе кампания за ваксиниране с трета доза през януари", заяви Лаутербах по време на видеоконференция с министрите на здравеопазването на всички германски провинции. "И положението не е по-добро през февруари и март", добави той, като хвърли вината върху предшественика си и заяви, че предишното правителство не е поръчало достатъчно ваксини.

Ново проучване на института "Роберт Кох", установи, че бустерните дози са "от решаващо значение" за защита на населението от варианта Омикрон на коронавируса.

Германия регистрира най-голям брой починали от COVID-19 от февруари

Германия регистрира най-голям брой починали от COVID-19 от февруари

527 души са починали за денонощие

Няколко седмици преди изявлението на Лаутербах служител, близък до новия германски канцлер Олаф Шолц, заяви пред Politico, че той подкрепя въвеждане на задължителна ваксинация срещу коронавирус за всички германци още през февруари.

Към 13 декември около 69,7% от населението на Германия е напълно ваксинирано срещу коронавируса.