Одобрението за президента на САЩ Джо Байдън леко спадна отпреди месец, доближавайки най-ниската точка по време на неговото управление, докато администрацията му се опитва да създаде усещане за стабилност, сблъсквайки се с два банкови фалита и инфлация, която остава упорито висока, предава Асошиейтед Прес.

Данните са от ново проучване на Центъра за изследване на обществените въпроси на Асошиейтед прес и NORC, което показва, че има умерени колебания в подкрепата за Байдън през последните няколко месеца. Президентът отбеляза рейтинг на одобрение от 38% в новото проучване, след като 45% казаха, че го одобряват през февруари и 41% през януари. Неговите рейтинги достигнаха най-ниската си точка от президентството му миналия юли - 36%, тъй като пое цялата тежест на нарастващите разходи за бензин, храна и други.

През последните месеци одобрението на Байдън се движеше над 40%.

Данните от анкетата показват, че обществеността има смесени чувства към Байдън, който се очаква да обяви кандидатурата за втори президентски мандат това лято.

Разликата между общото одобрение на Байдън и одобрението му за икономическата му политика се дължи до голяма степен на демократите, 76% от които казват, че одобряват начина, по който той се справя с работата си като президент, докато 63% одобряват справянето му с икономиката. Малцина републиканци одобряват Байдън и по двата въпроса.

Демократите под 45-годишна възраст са настроени по-малко положително към Байдън, което води до спад рейтинга му на одобрение. Само 54% от по-младите демократи одобряват икономическото лидерство на президента в сравнение със 72% от демократите на възраст над 45 години. По същия начин само 66% от демократите под 45 години одобряват Байдън като цяло в сравнение с 85% от по-възрастните демократи.

Само около една четвърт от американците казват, че националната икономика е добре или че страната се движи в правилната посока, показва проучването. Тези числа също са се колебали съвсем леко през последните няколко месеца.

Оценките на начина, по който Байдън се справя с външната политика (39%) и изменението на климата (41%), са почти наравно с общите му рейтинги на одобрение. 74% от демократите и 9% от републиканците одобряват Байдън по отношение на външната политика, докато 67% от демократите и 17% от републиканците одобряват справянето му с изменението на климата.

Байдън уверява, че банковата система на САЩ е безопасна

Байдън уверява, че банковата система на САЩ е безопасна

Всеки американец трябва да се чувства уверен, че депозитите му ще бъдат там, ако и когато има нужда от тях