Американските разузнавателни служби са идентифицирали руските агенти, които са участвали в манипулирането на президентските избори в САЩ, съобщават американските медии.

CNN съобщи, че вече е готова декласифицираната редакция на подготвения от разузнаването доклад по случая, в който се посочва, че намесата в американските избори е разпоредена от президента на Русия Владимир Путин.

Това е първият официален документ, представящ публично резултатите от разследването на руското влияние върху изборната кампания през 2016 г. и сътрудничеството на Москва с Уикилийкс.

"Стигнахме до извода, че руският президент Владимир Путин е наредил упражняването на влияние върху американските президентски избори. Русия си е поставила за цел да подкопае общественото доверие в американската демокрация, да очерни държавния секретар Хилари Клинтън и да навреди на кампанията й, както и да осуети избирането й за президент. Освен това, стигнахме до заключението, че Путин и руското правителство са подпомогнали избрания за президент Доналд Тръмп." - се казва в доклада.

По-рано директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър заяви пред сената, че Русия не се е задоволила само с хакерски атаки срещу компютрите на Демократическата партия и с разпространението на нейните имейли.
По думите му, Москва е провела многостранна кампания за намеса в изборния процес, включваща "класическа пропаганда, дезинформация и фалшиви новини".

"Руснаците имат дълга история на вмешателства в избори - техни и на други народи, но не мисля, че някога сме виждали по-агресивна и директна кампания по вмешателство в нашия изборен процес, както в този случай." - коментира Клапър.

САЩ имали окончателни доказателства, че Русия стои зад изтичането на имейлите

САЩ имали окончателни доказателства, че Русия стои зад изтичането на имейлите

Предоставила ги е на "Уикилийкс"

CNN, Washington Post и NBC News съобщават също, че спецслужбите са засекли съобщения, свидетелстващи, че високопоставени руски чиновници са празнували победата на Тръмп.

NBC News съобщи също, че цел на хакерските атаки е била не само Демократическата партия, но и Белия дом, Държавният департамент, големите американски корпорации.

За днес е предвидена среща на представители на спецслужбите с избрания за президент Доналд Тръмп, на която те ще му представят резултатите от разследването.

Байдън "посъветва" Тръмп да порасне

Байдън "посъветва" Тръмп да порасне

След като новоизбраният президент нарече "палячо" топ демократ

Самият Тръмп, който досега изобщо отричаше руската намеса и определяше разследването като "лов на вещици", излезе с ново изявление, в което твърди, че "хакерските атаки не са повлияли на резултатите от изборите".