Кампанията за предсрочните парламентарни избори във Франция започна, като социологическите проучвания сочат, че крайнодясната партия "Национален дбор" ще спечели, а центристкият алианс на президента Еманюел Макрон ще бъде трети след левите, предаде "Ройтерс".

Политическата несигурност предизвика големи разпродажби на френски облигации и акции, след като Макрон неочаквано свика предсрочни избори понеже неговата партия изостана драстично след крайнодясната партия на Марин Льо Пен на изборите за Европейски парламент на 9 юни.

Проучване на Ifop за Journal du Dimanche показва, че хазартният ход на Макрон, който имаше за цел да хване някои партии неподготвени за предсрочни избори, може да има обратен ефект.

Емануел Макрон свиква нови избори за парламент

Емануел Макрон свиква нови избори за парламент

След загубата на европейските избори

Анкетата предполага, че евроскептичната, антиимигрантска партия "Национален сбор" ще получи 35% от гласовете на първия тур на 30 юни, с 26% за крехък съюз от леви партии и само 19% за Макрон. Вторият тур ще се проведе на 7 юли.

Официалната предизборна кампания започна на 17 юни след седмица, в която партиите се бореха да представят кандидати и да сключват съюзи.

Съюзниците на френския президент предупредиха, че победата за крайнодесните или левицата може да създаде финансова криза. Победа за двете би била катастрофална за Франция, нейната икономика и работни места, коментира премиерът Габриел Атал пред радио RTL.

Дори капитанът на френския футболен отбор, Килиан Мбапе, призова младите хора да "направят разлика" във време, когато "крайностите" чукат на вратата на властта. От своя страна някои крайнодесни политици казаха, че френският играч "няма връзка с реалността".

Мбапе призовава младите французи да гласуват

Мбапе призовава младите французи да гласуват

Капитанът на френския отбор по футбол призова да се спрат екстремистите

На 16 юни късно вечерта Еманюел Макрон е събрал ключови министри и помощници, за да обсъдят изборите, е казал източник, участвал в срещата. Той е обяснил, че те са решили да не издигат кандидати в около 60 избирателни района - от 577 - където смятат, че друг основен кандидат е в по-добра позиция за победа.

Но някои от лагера на Макрон изразиха публично съмнения относно предсрочните избори.

Министърът на финансите Бруно Льо Мер коментира пред радио France Inter, че разпускането на правителството е право на президента, но това е създало тревоги, неразбиране, понякога гняв сред избирателите.

Партията на Льо Пен заяви, че е готова да представи подробности за икономическата си програма през следващите дни.

Междувременно политиците на Европейската централна банка нямат план да обсъждат спешни покупки на френски облигации и считат, че френските политици трябва да успокоят инвеститорите, уплашени от перспективата за крайнодясно правителство.

Френски компании смятат, че ограниченията за имиграцията ще подкопаят технологичното развитие

Френски компании смятат, че ограниченията за имиграцията ще подкопаят технологичното развитие

Франция иска да стане лидер за ИИ в Европа