Френските политически партии бързат да сформират алианси и да се подготвят за предсрочните избори, които, според сондажи, вероятно ще бъдат спечелени от крайнодясната партия "Национален сбор" (RN) на Марин Льо Пен, предава Ройтерс.

Президентът Еманюел Макрон обяви, че изборите за долната камара на парламента ще се проведат на 30 юни и 7 юли, след като неговата партия претърпя тежка загуба на изборите за Европейски парламент в неделя.

Курсът на еврото спадна, както и френските акции и облигации, след като беше обявено, че изборите ще се проведат по-рано от очакваното. Рейтинг агенцията Moody's предупреди за риска от политическа нестабилност, която би могла да влоши вече предизвикателната финансова ситуация на Франция.

Партията на Льо Пен "Национален сбор" (RN) излезе на първо място в първото проучване, публикувано в понеделник, въпреки че сондажите показват, че тя няма да постигне абсолютно мнозинство от гласовете. Това означава, че Льо Пен трябва да търси съюзници, за да осигури контрол над парламента, докато някои от основните партии се опитват да се обединят, за да държат крайнодясната партия извън властта.

Ключова цел и за двата лагера са консерваторите "Републиканци" (LR), някога могъща партия, издигала президенти. Тя сега е в тежка ситуация след загуба на ключови членове в полза на центристката партия на Макрон и крайната десница. Някои членове на "Републиканците" се страхуват, че партията може да се разпадне.

Председателят на "Национален сбор" Жордан Бардела вече заяви, че се опитва да привлече повече членове на "Републиканците" и може да подкрепи някои от тях на изборите. "Призовавам "Републиканците" да спрат да бъдат политическа патерица на Еманюел Макрон," каза Бардела по радио RTL. "Ако имате убеждения, ако обичате страната си... елате и работете с нас."

Лидерът на френските "на Републиканците" по-късно във вторник призова за съюз между кандидатите на неговата партия и "Национален сбор". Това е политическа промяна, която ще има широки последици.

"Ние казваме едни и същи неща, така че нека спрем да си измисляме въображаема опозиция", каза Ерик Сиоти пред телевизия TF1. "Това е, което огромното мнозинство от нашите избиратели искат. Те ни казват "постигнете сделка".

От другата страна, бившият член на "Републиканците" и предишен премиер на Макрон Едуар Филип призова умерените сили, от социалистите до консерваторите, да се обединят. "Трябва да приемем идеята, че трябва да работим с другите," каза Филип по RTL. "Нека заедно изградим нещо в интерес на страната."

В същото време, левите партии във Франция обещаха да работят заедно и да номинират общи кандидати на изборите, но все още не са сключили формално споразумение. В съвместно изявление социалистите, зелените и по-радикалните партии "Непокорна Франция" и комунистите обещаха да "представят алтернатива на Еманюел Макрон и да се борят срещу расисткия проект на крайната десница."

Министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер призова бизнес лидерите да помогнат в кампанията срещу крайната десница. "Апелирам към бизнес света, апелирам към бизнес лидерите, занаятчиите, търговците, самостоятелно заетите," каза Льо Мер по BFM телевизия. "Хората трябва да се включат, това са най-важните избори от 1958 г. насам," добави той.

Еманюел Макрон няма да подава оставка

Еманюел Макрон няма да подава оставка

Елисейският дворец отрече слухове за подобен ход