При въздушни удари, за които се смята, че са били извършени от оглавяваната от САЩ международна коалиция, са загинали 14 цивилни, включително 6 деца в село в северната част на Сирия, контролирано от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Това съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от "Франс прес".

"Въздушните удари засегнаха село Ал Матаб след полунощ и вероятно са били извършени от коалицията", уточни Рами Абдел Рахман, който е шеф на центъра, чието седалище е във Великобритания.

Ал Матаб се намира близо до основния път, свързващ град Ракка, който се води столица на ДАЕШ, с град Дейр ез Зор, столицата на съседната богата на петрол провинция.

В понеделник бойци от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили отрязаха пътя в опит да обкръжат терористите в Ракка.

Подкрепяни от САЩ сили отрязаха важен път на "Ислямска държава" в Сирия

Подкрепяни от САЩ сили отрязаха важен път на "Ислямска държава" в Сирия

Единственият останал изход от Ракка е южно през река Ефрат

Ръководената от САЩ коалиция подкрепя настъплението на Сирийските демократични сили към Ракка с въздушни удари и стотици спецове като съветници.

Абдел Рахман уточни, че бойците от Сирийските демократични сили настъпват срещу ДАЕШ в Ал Матаб, което се намира на 55 км югоизточно от Ракка.

Сирийските демократични сили, които са съюз между кюрдски и арабски бойци, започнаха настъплението си за Ракка в началото на ноември и оттогава завладяха обширни територии в Северна Сирия.

Но те са презирани от Анкара, която осъжда доминиращия компонент на групировката - кюрдските "Отряди за народна защита" - като терористи заради техните връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава.