Оглавяваната от САЩ кюрдско-арабска коалиция Сирийски демократични сили (СДС) никога не е правила никакви опити да евакуира и премества главатари на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") от град Дейр ез Зор в провинция Ал Хасака.

Това увери говорителят на коалицията пред руски медии, отговаряйки на по-ранни информации, тръгнали от сирийската държавна новинарска агенция САНА.

"Това е смешен калпав опит за дезинформация и подчертава защо никой не вярва в това, което Русия има да каже относно борбата срещу ДАЕШ", коментира говорителят.

Главатари на "Ислямска държава" евакуирани от американски хеликоптери в Сирия?

Главатари на "Ислямска държава" евакуирани от американски хеликоптери в Сирия?

Били откарвани в териториите, контролирани от Сирийските демократични сили

"Бойците на ДАЕШ знаят, че са изправени пред сигурно поражение, когато се конфронтират със СДС и коалицията на бойното поле и затова тези терористи избират да се движат безнаказано в контролирани от Русия и сирийския режим райони", допълни представителят на коалицията.

Изявлението идва ден след като агенция САНА обяви, че ръководените от САЩ сили са използвали хеликоптери, за да транспортират главатари на ДАЕШ от Дейр ез Зор, който беше освободен от сирийските правителствени сили, до неизвестно място в североизточната провинция Ал Хасака, която се контролира от сирийските кюрди.