Най-малко 307 религиозни обекта, предимно църкви, са повредени или напълно унищожени от руски военен обстрел от началото на войната, изчисли украинската държавна служба за етнополитика и свобода на съвестта, цитирана от Руската служба на Би Би Си.

Както уточниха от ведомството, сред разрушените или повредени релидгиозни сгради в Украйна има пет синагоги и пет джамии. Останалите 297 засегнати места за поклонение са християнски църкви.

Почти половината от разрушените или повредени църкви (142 обекта от 297) принадлежат на Украинската православна църква (Московска патриаршия).

Повечето от разрушените и засегнати църкви се намират в Донецка и Луганска област - съответно 75 и 59 обекта. В Киевска област са повредени 43 църкви, в Харковска област - 38.

Патриарх Кирил: Чрез Украинската православна църква Киев подклажда омразата към Русия

Патриарх Кирил: Чрез Украинската православна църква Киев подклажда омразата към Русия

Помирението в бъдеще било невъзможно без УПЦ

Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

Именно Украинската православна църква, която допреди руската агресия бе подчинена на Московската патриаршия, се отдели от нея и се обяви за самостоятелна, което беше тежък удар по авторитета на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който се счита за много приближен на Путин и подкрепя горещо руските военни действия в Украйна.

Прехвърлиха храмовете на Печорската лавра на украинската държава

Прехвърлиха храмовете на Печорската лавра на украинската държава

Настоятелят на храмовете не е подписал протоколите