Катедралата "Успение Богородично" и трапезната църква на Киево-Печорската лавра, където се провеждаха службите на доскоро подчинената на Москва Украинска православна църква (УПЦ), бяха прехвърлени в собственост на украинската държава. Това съобщи в четвъртък министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Комисията за приемане и предаване на катедралата "Успение Богородично" и трапезната църква от УПЦ на държавата току-що приключи работата си", написа той в своя канал в "Телеграм". "Според резултатите от работата на комисията е подписан съответен акт за връщане на сградите от УПЦ."

В същото време министърът директно призна, че "връщането" на сградите е извършено без представители на досегашния владелец. "Въпреки факта, че митрополит Павел, който трябваше да подпише акта, не се яви на последното заседание на комисията, това не е пречка за връщането на държавната собственост", каза Ткаченко.

По думите му комисията е започнала работа на 2 януари и се е занимавала с опис на имуществото. "Работата на комисията осигури цялостно описание на имуществото на катедралата "Успение Богородично" и трапезната църква, състоянието на иконостасите и иконите и друго имущество, за да бъде върнато на балансодържателя", пише Ткаченко, цитиран от ТАСС.

На 2 януари украинските медии съобщиха, че катедралата "Успение Богородично" и трапезната църква на Киево-Печерската лавра, където се провеждат службите на УПЦ, са затворени и запечатани. Според митрополит Павел, наместник на Киево-Печерската лавра, от 1 януари 2023 г. на духовенството на УПЦ е отказан достъп до Трапезната църква и Успенската катедрала, тъй като ръководството на културния резерват отказа да поднови споразуменията за ползване с църквата. УПЦ изрази опасения, че властите ще прехвърлят и двата храма на Православна църква на Украйна (ПЦУ), създадена с томос на вселенския патриарх Вартоломей.

Още на 4 януари ПЦУ съобщи, че предстоятелят на църквата Епифаний Думенко ще отслужи богослужение по случай Рождество Христово (7 януари - бел.ред.) в Успенската катедрала на Киево-Печерската лавра. УПЦ нарече планираната служба голям срам за Украйна, като подчерта, че ПЦУ "се занимава с набези по пряка заповед на официалните власти".

Напоследък украинските власти засилиха действията си срещу УПЦ. От края на ноември Службата за сигурност на Украйна провежда обиски в нейните църкви и епархии в цялата страна. Няколко архиереи са обвинени в държавна измяна, подривна дейност и "разпространение на пропагандни тези сред енориашите".

На 1 декември 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски въведе в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, насочено всъщност към забрана на УПЦ. По-специално, указът инструктира да се внесе в парламента законопроект за забрана на религиозни организации, "свързани с центрове на влияние в Руската федерация" и да се гарантира, че Уставът на УПЦ се проверява за наличие на църковно-канонична връзка с Московската патриаршия.

По-късно група депутати регистрираха петиция на сайта на президента с призив за подкрепа на законопроект, забраняващ дейността на "институции, подчинени на Русия" в Украйна, който ще лиши УПЦ от правото да наема Киево-Печерската лавра. Петицията е събрала необходимите 25 000 подписа и трябва да бъде разгледана от президента.

Киевско-Печорската лавра досега беше под юрисдикцията на Украинската православна църква (УПЦ, доскоро част от Московската патриаршия). След началото на руската инвазия се появиха информации, че свещениците от УПЦ МП подпомагат руските войски и извършват пропаганда на "руския свят".

УПЦ обяви отделяне от Москва, но за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна църква. Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

В Киевско-Печорската лавра откриха хора със съветски паспорти и 100 хиляди долара

В Киевско-Печорската лавра откриха хора със съветски паспорти и 100 хиляди долара

50 монаси са разпитани с полиграф