Киевският режим и неговите западни ръководители се опитват да използват Украинската православна църква като инструмент за подклаждане на руско-украинска омраза. Това заяви руският патриарх Кирил на парламентарна среща в Държавната дума, съобщава ТАСС.

"Опитите на настоящия киевски режим и неговите спонсори в чужбина да използват Украинската православна църква като инструмент за подхранване на враждата между Русия и Украйна предизвикват дълбока скръб и справедливо възмущение", посочи той.

"Напълно съм уверен, че помирението в бъдеще е невъзможно без Украинската православна църква, която е независима от политическата конюнктура - ​​именно затова предизвиква такава омраза сред съвременните архитекти на глобални конфликти, които не се интересуват нашите народи да живеят в благоденствие и мир", допълни патриархът.

Продължават обиските в манастири и църкви в Украйна

Продължават обиските в манастири и църкви в Украйна

Проверени са 350 сгради

Той със съжаление отбеляза, че активна роля в разгръщащите се разрушителни процеси играе Константинополската патриаршия, която през 2018 г. провокира поредното църковно разделение в Украйна. Тогава от неканонични организации беше създадена т.нар. Православна църква на Украйна.

Според патриарха безпрецедентното преследване на свещенослужители и вярващи в Украйна и опитите за пълна забрана на Украинската православна църква в страната са "част от глобален външен дневен ред".

"Извършват се масови гонения в епархии, манастири и енории, образуват се наказателни дела срещу духовенството и богомолците по измислени поводи и се дискредитират в медиите, отнемат се най-светите православни светини на народа ни и с всеки изминал ден стават все по-гръмогласни призивите за пълна забрана на дейността на каноничната православна църква. Всичко това може да се разглежда като част от глобална външна програма за унищожаване на каноничното православие в рамките на една държава - Украйна", посочи той.

Патриархът добави, че многобройни правозащитни организации в чужбина предпочитат да си затварят очите за събитията, които се случват в Украйна, като по този начин разкриват своята политическа пристрастност.

Украинската православна църква обяви пълната си независимост

Украинската православна църква обяви пълната си независимост

Късат се връзките с Кремъл