Санкции за срок от пет години бяха наложени на метрополии от Украинската православна църква.

На седем аргиерей също се налагат санкции с указ на президента Володимир Зеленски след решение на Съвета за сигурност: Лука от Запорожие и Мелитопол (Андрей Коваленко), Пантелеймон от Луганск и Алчевск (Василий Поворожнюк), Антоний от Бориспол и Бровари (Иван Паканич) и Мелетий от Черновец и Буковина (Валентин Егоренко), Константиновският архиепископ Паисий (Виктор Шинкарев), настоятелят на катедралния храм "Свето Успение Богородично" в Херсон Александър Федоров и настоятелят на Мелитополския Свято-Савински манастир Александър Прокопенко.

Министерството на външните работи на Украйна следва да информира компетентните органи на Европейския съюз, Съединените американски щати и други държави за прилагането на санкции и да повдигне пред тях въпроса за въвеждане на подобни ограничителни мерки.

Украйна приключи обиските в църкви и манастири, доскоро лоялни на Москва

Украйна приключи обиските в църкви и манастири, доскоро лоялни на Москва

Там е открита проруска пропаганда

"Правим всичко възможно, за да гарантираме, че държавата-агресор няма да има нито една нишка, която да може да изтегли върху украинското общество", коментира Зеленски решението на Съвета за национална сигурност и отбрана.

В началото на декември президентът Володимир Зеленски обяви "духовната независимост" на Украйна и обеща да забрани дейността на религиозните организации, свързани с Москва.

Тази година Украинската православна църква обяви скъсването си с Московската патриаршия, но нейното влияние в Украйна остава. Московска патриаршия е втората по големина православна църква в Украйна, с милиони енориаши и десетки хиляди места за поклонение.

Украйна обвини висш духовник в проруска пропаганда

Украйна обвини висш духовник в проруска пропаганда

Архиепископът е разпространявал публикации, "унижаващи националната чест и достойнство на украинците"

От края на ноември службите за сигурност претърсват църкви, манастири и епархии на Московската патриаршия, като само през първите няколко дни са проверени 350 църкви и 850 души. По време на обиските бяха открити пропагандна литература, медали за "освобождението на Крим", руски паспорти и символи на сепаратистките републики Луганск и Донецк.

УНИАН изрично напомня, че по време на едно от претърсванията секретарят на Черновицката епархия Никита е заловен с голо непълнолетно момче.

Украинските спецслужби претърсват Киевско-Печорската лавра

Украинските спецслужби претърсват Киевско-Печорската лавра

Търсят връзки с руските служби